Partnercontent

Nog steeds wordt er veel schade gereden door onhandig in- of uit parkerende chauffeurs, die daarna doorrijden alsof er niets is gebeurd. Nette automobilisten wachten dan op de eigenaar van de beschadigde wagen of laten een briefje met hun contactgegevens achter. De politie bellen is ook een optie. Hoe druk je ook bent, en hoe weinig zin je ook hebt in gedoe met schadeformulieren: eerlijkheid duurt het langst.

Bewijzen

Andersom is het ook vervelend: terugkomen van een bezorging in een achterafstraatje en een dikke deuk in je bestelauto aantreffen. In een uitzonderlijk geval wil er nog wel eens een oplettende getuige een briefje achterlaten met het kenteken van de dader, maar daarmee is niet per se gezegd dat de schade verzekering-technisch is toe te schrijven aan degene die onder dat kenteken rondrijdt. Daar moet soms zelfs de rechtsbijstandverzekering aan te pas komen. Deze is ook handig voor andere kwesties, zoals ontslag onder valse voorwendselen of boetes die in jouw ogen onterecht zijn toegekend.

Briefje met foutieve gegevens

Een belegen truc is het achterlaten van een briefje met onvolledige of foutieve gegevens, zodat de dader niet te achterhalen is. Bekend is het briefje met een dergelijke tekst: “Ik heb schade gereden aan uw auto, en doe nu net of ik mijn telefoonnummer opschrijf, maar waarschijnlijk krijgt u een ander aan de lijn. Sorry!” Dit soort gedrag komt helaas nog steeds voor. Al vindt er gelukkig ook nog wel eens sociale controle plaats, in de vorm van een oplettende getuige die het kenteken erbij zet.

Netjes afhandelen: bel desnoods de politie

Zoals in het intro al opgemerkt: eerlijkheid duurt het langst. Wanneer je schade aan andermans voertuig toebrengt, hoe onbedoeld ook, probeer dan op alle mogelijke manieren in contact te komen met de eigenaar. Dit kan door te wachten, door het achterlaten van een briefje (dit kan wegwaaien dus is het niet de beste oplossing), door aan te bellen bij buurtbewoners met de vraag of ze de eigenaar van het voertuig kennen of, als andere optie, de politie even in te lichten. Dit zal, ondanks alle rompslomp van de schade voor de eigenaar, altijd waardering opleveren.

Visitekaartje

Daarna is het een kwestie van samen het schadeformulier invullen. Vervolgens handelt de verzekeraar de zaak af. Of je nu in je eigen bestelauto rijdt als ZZP’er of in dienst van een broodheer maakt hierbij niet zo gek veel uit. In beide gevallen staat de bedrijfsnaam niet zelden met koeienletters op de zijkant; vergeet niet dat je als chauffeur het visitekaartje van een onderneming bent.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.