Nieuws

Vanaf 2035 moeten alle nieuwe auto’s en bestelauto’s die van de band rollen voldoen aan de doelstelling van nuluitstoot. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag tijdens de laatste plenaire stemming over de nieuwe CO2-emissienormen voor auto’s en bestelauto’s goedgekeurd.

Met de vaststelling van een doelstelling van nulemissie voor nieuwe auto’s en bestelauto’s in 2035 zet Europa een belangrijke stap voorwaarts in zijn streven naar klimaatneutraliteit in Europa tegen uiterlijk 2050.

Terwijl deze overgang naar emissievrije mobiliteit naar verwachting aanzienlijke milieuvoordelen zal opleveren, waaronder een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit, zullen de nieuwe emissienormen voor auto’s en bestelauto’s ervoor zorgen dat betaalbare schone auto’s sneller op de markt komen, terwijl ze verdere investeringen en innovatie in de Europese auto-industrie stimuleren.

Parlementslid Jan Huitema (VVD, Nederland) Renew Europe en rapporteur van het Parlement voor de CO2-emissienormen voor auto’s en bestelauto’s: “Ik ben verheugd dat het Europees Parlement het trialoogakkoord over de CO2-normen voor auto’s en bestelauto’s heeft bekrachtigd. Deze verordening betekent een ambitieuze herziening van de doelstellingen voor 2030 en een doelstelling van 100 procent voor 2035, wat cruciaal is om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Deze doelstellingen scheppen duidelijkheid voor de auto-industrie en stimuleren innovatie en investeringen voor autofabrikanten. Bovendien wordt de aankoop van en het rijden met nulemissieauto’s goedkoper voor de consument en zal er sneller een tweedehandsmarkt ontstaan. Het maakt schoon rijden toegankelijk voor iedereen!”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.