Nieuws

De transitie naar emissievrije logistiek is in volle gang. Maar ben je een kleine ondernemer met een oude Euro 4 besteller, dan is dat best een investering. Staatssecretaris van Veldhoven belooft nu extra financiële steun.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven

Daarmee gaat de staatssecretaris in op vragen van Tweede-Kamerlid Ockje Tellegen (VVD) hoe de motie-Ziengs uitgevoerd gaat worden. In deze motie wordt de regering verzocht om in het vervolgtraject van de invoering van zero-emissiezones voor stadslogistiek de mogelijkheden te onderzoeken om ondernemers met voertuigen in Euroklasse 4 te ondersteunen bij de overstap naar zero emissie. Staatssecretaris van Veldhoven: “Ik vind het heel belangrijk dat we de transitie naar uitstootvrije stadslogistiek in goede banen leiden. Daarbij wil ik de kleine ondernemer graag extra tegemoet komen bij de overstap op een uitstootvrije bestelbus. Ik heb daarom met MKB Nederland afgesproken dat eigenaren van bestelbussen uit de Euroklasse 4 een extra financieel steuntje in de rug kunnen krijgen. Bij de start van de internetconsultatie, die nu gaande is, wordt onder andere gevraagd hoe dit extraatje straks vorm zou kunnen krijgen. Deze inbreng neem ik mee bij het in kaart brengen van de mogelijkheden die moeten voldoen aan de Europese staatssteunregels en de budgettaire kaders die ingevolge het Klimaatakkoord zijn overeengekomen voor de stimulering van uitstootvrije bestelauto’s.” Hoe hoog de extra steun is, is vooralsnog niet bekend.

De staatssecretaris belooft eveneens om werk te maken van landelijke afspraken over ontheffingen voor voor ondernemers die door overmacht niet op tijd kunnen beschikken over een emissievrij voertuig. “Ik ga hierover in overleg met de gemeenten die plannen hebben om vanaf 2025 een zero-emissiezone voor stadslogistiek in te stellen.”


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.