Nieuws

Ford investeert half miljard dollar in Rivian

Start-up Rivian meldt dat Ford Motor Company 500 miljoen US dollar aan eigen vermogen in Rivian investeert. Naast deze investering zijn de bedrijven overeengekomen om samen te gaan werken aan een nieuw volledig elektrisch voertuig. Hierbij zal Rivians ‘skateboard’ chassis als basis genomen worden. Eerder al pompte Amazon honderden miljoenen dollars in Rivian.

Het nieuwe voertuig is een aanvulling op Fords snelgroeiende portfolio met elektrische voertuigen waaronder een op de Mustang geïnspireerde SUV, de Transit EV bedrijfswagen en een ‘zero emission’ versie van de F-150 pick-up.

“Deze strategische samenwerking markeert een nieuwe belangrijke mijlpaal in onze ambitie om de overgang naar duurzame mobiliteit te versnellen”, zegt RJ Scaringe, oprichter en CEO van Rivian. “Ford is allang toegewijd aan duurzaamheid, met Bill Ford als een van de eerste voorstanders van de industrie en we zijn verheugd onze technologie te gebruiken om meer elektrische voertuigen op de weg te krijgen.”

“We zijn verheugd om te investeren in en samen te werken met Rivian”, aldus Bill Ford, uitvoerend voorzitter van Ford. “Ik heb RJ leren kennen en respecteren en we hebben een gemeenschappelijk doel om een ​​duurzame toekomst voor onze industrie te creëren door middel van innovatie.”

Rivian heeft al twee clean-sheet voertuigen met avonturiers ontwikkeld die de kern vormen van elke ontwerp- en engineeringbeslissing. De producten van het bedrijf – de R1T pick-up voor vijf passagiers en R1S-SUV met zeven inzittenden – leveren tot 400-mijlen afstand en bieden een ongeëvenaarde combinatie van prestaties, off-road capaciteiten en nut, te beginnen eind 2020.

“Terwijl we onze transformatie van Ford voortzetten met nieuwe vormen van intelligente voertuigen en voortstuwing, biedt deze samenwerking met Rivian een nieuwe benadering voor beide,” aldus Jim Hackett, president en CEO van Ford. “Tegelijkertijd geloven we dat Rivian kan profiteren van de industriële expertise en middelen van Ford.”

Ford is van plan een nieuw voertuig te ontwikkelen met behulp van het flexibele skateboardplatform van Rivian. Dit is een aanvulling op de bestaande plannen van Ford om een ​​portfolio van batterij-elektrische voertuigen te ontwikkelen. Als onderdeel van de eerder aangekondigde investering van elf miljard dollar in EV heeft Ford al twee belangrijke, volledig elektrische voertuigen bevestigd: een op Mustang geïnspireerde cross-over die in 2020 verschijnt en een versie met zero-emission van de best verkochte F-150 pick-up.

Rivian blijft ook na de investering van Ford een onafhankelijk bedrijf. De investering is onderworpen aan de gebruikelijke goedkeuring door de regelgevende instanties. Na Fords investering zal Joe Hinrichs, Fords president van Automotive, toetreden tot de zevenkoppige raad van Rivian.

Eerder dit jaar deed ook Amazon al een flinke duit in het zakje bij Rivian met een investering van 700 miljoen US dollar.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.