Nieuws

Foto’s: Citroën presenteert e-Jumpy

In navolging van Opel met zijn Vivaro-e en vooruitlopend op de e-Expert van Peugeot presenteert Citroën de e-Jumpy, de elektrische variant van de succesvolle eentons bestelauto. Een prijs voor de nieuweling wordt nog niet bekend gemaakt.

De Jumpy als bestelauto kennen we al langer dan vandaag, alweer bijna vier jaar geleden reed Bestelauto voor de eerste keer in de Citroën-variant van de PSA-drieling. De verkoopteller van de Jumpy nadert de 145.000 stuks en onlangs werd het aanbod uitgebreid om nog beter te kunnen voldoen aan de behoeften van klanten. Alle mogelijkheden en pluspunten van de Jumpy en consorten hebben we vaak genoeg beschreven, we kijken nu puur even naar de kenmerken van de e-Jumpy.

De elektrische variant van de Jumpy is aan de buitenzijde te herkennen aan de stekkeraansluiting op het linker voorscherm. De e-Jumpy heeft ook een andere grille en specifieke ‘e-badges’ rechts van de grille en op het linker portier. De e-Jumpy is gebaseerd op het EMP2 multi-energieplatform van Groupe PSA en wordt aangeboden met keuze uit twee batterijpakketten: een 50 kWh-pakket, goed voor 230 km actieradius en beschikbaar in de carrosserievarianten XS, M en XL, en een 75 kWh-pakket, goed voor 330 km actieradius en beschikbaar in de carrosserievarianten M en XL.

De elektromotor van de e-JUmpy  levert een vermogen van 100 kW (136 pk) en 260 Nm koppel. Er zijn drie rijmodi te kiezen (Eco, Normal en Power), waarbij Eco zaken als airco en koppel afzwakt om meer actieradius te creëren en Power juist alle trekkracht geeft die nodig is bij zware klussen. De laadaansluiting van de e-Jumpy bevindt zich op het linker voorscherm. Laden kan op verschillende manieren. Via een 100 kW DC-laadstation (snellaadstation) is de 50 kWh-batterij in slechts 30 minuten tot 80 procent opgeladen. Bij de 75 kWh-batterij duurt dat 45 minuten. Uiteraard kan ook thuis worden opgeladen via het huishoudelijke stopcontact of via een publiek of privaat laadpunt (Wallbox). Via de My Citroën-app kan de gebruiker het opladen beheren en op afstand de resterende laadtijd en actieradius controleren, evenals de verwarming of airconditioning activeren. Ook is het mogelijk om de batterij vertraagd op te laden (met uitzondering van snelladen).

De lithium-ion batterij is dankzij het EMP2-platform zodanig in de bodem verwerkt, dat de laadruimte van de e-Jumpy identiek is aan die van de brandstofversies. De batterij levert de energie aan de elektromotor, verwarming en airconditioning. De batterijlading is af te lezen via de meter op het instrumentenpaneel. De reguliere 12V-accu levert energie aan alle overige stroomgebruikers en wordt opgeladen door de aandrijfbatterij. De e-Jumpy is verkrijgbaar in drie lengtevarianten: de XS met een lengte van 4,6 meter en de M en XL met een lengte van respectievelijk 4,95 en 5,30 meter. Het laadvolume varieert van 4,6 m3 voor de XS zonder Moduwork tot een toonaangevende 6,6 m3 voor de XL met Moduwork. De breedte van de laadvloer tussen de wielkasten bedraagt 1,25 meter en is voldoende voor het plaatsen van een Europallet. De e-Jumpy is 1,90 meter hoog zodat parkeren in een parkeergarage geen probleem moet zijn. De e-Jumpy heeft een laadvermogen van 1275 kg en hij mag tot 1 ton aan aanhangwagen trekken.

De e-Jumpy is verkrijgbaar in vier uitvoeringen:

  • Basisversie ‘Control’ met RD6-radio met MP3-aansluiting en Bluetooth, elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels, airconditioning, cruise control en een elektrische parkeerrem.
  • De ‘Club’ bezit alle voorzieningen van de Control inclusief parkeersensoren.
  • De uitvoering ‘Driver’ is ideaal voor de veelrijder. Deze heeft alle voorzieningen van de Control inclusief DAB+ digitale radio (nieuw), MirrorLink (Apple Carplay en Android Auto), Lane departure warning, Driver attention alert, Intelligent beam headlights en Speed limit recognition.
  • De ‘CityVan’ is ideaal voor veelvuldig stadsgebruik en staat garant voor extra wendbaarheid, comfort en gemakkelijke parkeermanoeuvres. De standaarduitrusting omvat onder meer DAB+ digitale radio, de Top Rear Vision-functie en keyless entry.

De nieuwe Citroën e-Jumpy komt in de tweede helft van 2020 op de markt. Dan zullen ook de prijzen worden bekend gemaakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.