Nieuws

Nadat Xavier Peugeot, Senior vice President Light Commercial Vehicles bij het nieuwe Stellantis, in februari van dit jaar de officiële International Van of the Year 2021 Award in ontvangst nam voor de winnende Citroën e-Jumpy, Opel Vivaro-e en Peugeot e-Expert, kregen de Nederlandse managers bedrijfswagens van de drie merken de Nederlandse award uit handen van Bestelauto hoofdredacteur en Nederlands IVOTY-jurylid Arjan Velthoven.

Dat werd wederom een feestelijke aangelegenheid, zij het zonder welgemeend handen schudden en natuurlijk op 1,5 meter. De felicitaties waren er niet minder om. Nieuws was het natuurlijk niet voor Peter van Mourik (Citroën), Lex Rutten (Opel) en Robert-Jan Wildschut (Peugeot). Dat Citroën, Opel en Peugeot de felbegeerde IVOTY award hadden gewonnen voor 2021, is sinds half december vorig jaar bekend. “Dat was toen  wel een stukje perfecte timing”, herinnert Wildschut zich. “Onze elektrische bestelauto’s e-Jumpy, Vivaro-e en e-Expert waren toen net op de markt, en meteen die award. Het was voor ons natuurlijk ook de bevestiging dat de markt echt vraagt om deze elektrische bestelauto’s. De transitie naar elektrisch vervoer is echt goed onderweg nu.” Lex Rutten beaamt de woorden van Wildschut. “Het is nu de tijd om serieus naar een elektrische bestelauto te kijken. Er is subsidie, zowel aanschaf als MIA, en wij hebben nu de bestelauto’s waarmee je als ondernemer de stap kan maken. Je kunt met onze auto’s tot 330 km ver rijden op een acculading. Compromissen zijn dus niet meer nodig, ook niet als het gaat om TCO. En ook niet als het gaat om trekkend vermogen, met 1000 kg aanhangwagengewicht.”

Bestelauto-hoofdredacteur en Nederlands jurylid Arjan Velthoven: “Citroën, Opel en Peugeot zijn er in geslaagd een elektrische bestelauto op de markt te brengen die alle kwaliteiten heeft die een bestelauto met verbrandingsmotor ook heeft, maar voor het eerst met een fatsoenlijke actieradius. Angst om met een lege accu te komen staan is verleden tijd, met een range tot wel 330 km. Dat betekent voldoende reikwijdte voor een dag voor vrijwel al het werk dat met bestelauto’s wordt gedaan.”

Citroën, Opel en Peugeot geloven vanzelfsprekend in hun eigen e-bestellers. De IVOTY 2021 award is desondanks van grote waarde voor de drie merken, legt Peter van Mourik uit. “Want wij kunnen wel zeggen dat onze auto’s onderscheidend zijn, maar als een onafhankelijke jury van de beste bedrijfsautojournalisten dat doet, zegt dat heel veel. Dat kunnen wij ook aan onze klanten en prospects vertellen, je kunt het concreet inzetten als tool bij sales en marketing. Dat doen we dan ook echt. Deze prijs verbetert je kwaliteitsimago.”

Nog eventjes, en dan hebben Citroën, Opel en Peugeot hun hele aanbod bestelauto’s ook elektrisch beschikbaar. De elektrische Berlingo, Partner en Combo staan in oktober in de showroom, binnenkort worden de prijzen bekend gemaakt en gaan de orderboeken open. De grote e-Boxer en ë-Jumper, allebei goed voor 275 km reikwijdte, zijn nu al te bestellen. De Opel Movano komt er in november van dit jaar ook als elektrische Stellantis-variant. In augustus worden de prijzen van de nieuwe Movano-e bekend gemaakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.