
Op het GoFurther event in Amsterdam, eerder dit jaar, liet Ford al zien volop in te zetten op elektrische aandrijflijnen voor haar bestelauto’s. Nu is het tijd om de eerste Ford bestelauto’s met hybride ondersteuning aan de tand te voelen.

Waar veel bestelautofabrikanten er voor kiezen om meteen van diesel- naar volelektrische bestelauto’s te gaan, kiest Ford dus voor hybride. “Met de MildHybrid Ev- en Plugin-Hybrid versies van onze bestelauto’s komen we onze klanten tegemoet. Die willen namelijk hun business laten floreren en daar kunnen wij ze bij helpen. Onze hybride-oplossingen zijn gericht op de beste TCO, in combinatie met duurzaamheid”, licht de Nederlander Hans Schep toe, General Manager Commercial Vehicles bij Ford Europa.
Ford moedigt ons aan om vooral te gaan rijden met de klaar staande modellen, dus dat doen we dan maar. Als eerste stappen we in een Ford Transit, het tweetons model dus, met Mild Hybrid EV (MHEV). De Transit MHEV is dan wel een hybride, maar hij heeft geen elektromotor en kan ook niet volledig elektrisch rijden. MHEV werkt als volgt: het systeem vangt de remenergie op als de Transit MHEV remt of als er gas wordt teruggenomen. Die energie wordt opgevangen in een 48V, 10 Ah lithium-ion accu. Die accu ondersteunt de motor weer bij optrekken (als koppelassistent) en hij levert ook energie aan ondersteunende systemen in de auto. De Transit MHEV heeft ook een Auto-Start-Stop systeem dat heel secuur werkt. Het zet de motor af als de auto stilstaat, maar ook al bij afremmen onder de 12 km/u. Dat gebeurt zelfs als de auto nog in een versnelling staat. Zo kan de motor uitspringen als je langzaam op een stoplicht afrolt. Het MHEV-systeem wordt gecombineerd met Fords 2.0 EcoBlue dieselmotor.
Stiller
Al rijdend merk je eigenlijk weinig van het MHEV-systeem. Het start-stop systeem doet zijn werk goed, en verder blijkt de aandrijflijn kalmer en lichter te opereren en vooral stiller te zijn. De hybride-ondersteuning van de motor moet een gemiddelde brandstofbesparing opleveren van 3 procent. In de stad, met veel start-stop werk, kan dat oplopen tot 8 procent. MHEV is leverbaar op alle Transit modellen, vooralsnog alleen met de handgeschakelde zesversnellingsbak. Pas in 2020 is MHEV te combineren met de automatische transmissie. MHEV is ook leverbaar op de Transit Custom. Dat het zeker geen slome aandrijving hoeft op te leveren, merken we tijdens een korte rit met de Transit Custom Sport Van, uitgerust met de nieuwe 2.0 EcoBlue diesel van 185 pk. De meerprijs voor het MHEV-systeem ligt rond de 2.000 euro in Nederland.
First
Afgelopen jaar reed Bestelauto al eens met de conceptversie van de Transit Custom Plugin-Hybrid, nu kunnen we de weg op met de productieversie, eind dit jaar te koop. Het idee van een plugin-hybride kennen we in Nederland goed, maar Ford is de eerste die het toepast op een bestelauto. Het is best een slimme oplossing ook: het geeft berijders de kans om elektrisch en emissievrij in de stad te rijden en toch een flinke actieradius te hebben. Om dat te bereiken monteert Ford twee motoren in de Transit Custom PHEV: de bekroonde 1.0 liter EcoBoost benzinemotor en een 92,9 kW sterke elektromotor. Samen goed voor 500 km aan actieradius. Geheel elektrisch komt de Transit Custom PHEV 56 km ver. Daarvoor moeten de accu’s wel helemaal vol zitten. Om dat te bereiken kun je natuurlijk de PHEV aan een laadpaal leggen. In minimaal 2,7 uur aan een snellader en 4,3 uur aan een 230V stopcontact is er dan weer maximale range. Optioneel biedt Ford trouwens het ePower Pack. Daarmee kun je lichten en powertools aansluiten op de accu’s van de PHEV, goed voor een output van 6 kW. Super handig als je onderweg snel een klusje moet doen.
Maar ook tijdens het rijden kun je slim met de elektriciteit omgaan. Tijdens diverse ritten met de Transit Custom PHEV maken we kennis met vier EV-modi. Met EV Auto laat je het aan de auto over hoe benzine en elektra elkaar afwisselen; beide worden ingezet. Batterijcapaciteit wordt hier dus wel gebruikt. Met EV Now kies je voor volelektrisch rijden, bijvoorbeeld in een milieuzone. De derde stand is EV Later, waarmee je ervoor kiest enkel de benzinemotor te gebruiken en de accu te sparen, als je wellicht later nog de stad in moet. De vierde stand is EV Charge, waarbij de benzinemotor tijdens het rijden de accu oplaadt. Mogelijk als je nog een emissievrije zone in moet maar onvoldoende batterijcapaciteit hebt. Deze modus kost natuurlijk wel wat extra benzine, al merkten wij daar tijdens onze ritten weinig van. Ford zegt dat de PHEV een gemiddeld verbruik heeft van 2,7 l/100 km, want ons erg optimistisch lijkt. Wisselend tussen de modi gaat makkelijk met een knopje, maar het display is niet erg duidelijk welke modus actueel is. Kenmerkend voor de PHEV is ook de L-stand op de automatische transmissie. Daarmee is, nog meer dan in de D-stand, remregeneratie te verkrijgen en kan in de stad met enkel het gaspedaal worden gereden. Jammer is wel dat de L-stand direct onder de D-stand zit en bij het selecteren van de D je vaak ‘doorschiet’ naar standje L. De Transit Custom PHEV heeft in Nederland nog geen prijs, maar in andere landen geldt een meerprijs van 10.000 tot 20.000 euro. Daarmee moet je wel heel veel elektrisch rijden voor een goede businesscase lijkt ons. Voor zowel de MHEV als de PHEV-varianten geldt dat deze toepassingen geen negatieve invloed hebben op laadvolume of laadvermogen.
Diesel verbeterd
Behalve hybridenieuws heeft Ford ook nog dieselnieuws. De 2.0 liter EcoBlue is geupdate en is nu tot 7 procent zuiniger. Start-stop is nu standaard en er is naast 105, 130 en 170 pk nu ook een 185 pk vermogensvariant. Ook is de Ford door diverse aanpassingen aan de carrosserie lichter geworden.
Om de TCO van de kleine of grote fleetowner te helpen, introduceert Ford fleetmanagement- en telematicasystemen. De FordPass Pro app geeft kleine fleetowners (max. 5 voertuigen) inzicht in het wagenpark, Ford Commercial Solutions heeft diverse oplossingen voor grotere vloten. Interessant is daarbij Geofencing, waarmee de PHEV zo kan worden ingesteld dat hij in milieuzones uitsluitend elektrisch kan rijden.