Nieuws

HelloFresh zet zeven gekoelde eVito’s in

Foodbox leverancier HelloFresh gaat in België rijden met zeven Mercedes-Benz’ eVito, voorzien van een koelsysteem van Kerstner. “Onze eVito koelwagens zijn een goed voorbeeld van hoe wij in samenwerking met onze klanten en carrosseriebouwers voertuigen ontwikkelen die zijn afgestemd op een specifieke set van eisen en gebruiksmogelijkheden”, legt Christin Egermeier van Mercedes-Benz Vans Sales voor eGrocery-toepassingen uit.

Veel bedrijven willen graag hun wagenpark aanpassen aan duurzame aandrijfconcepten en, vooral in stedelijke gebieden, hun routes rijden met batterij-elektrische bestelwagens. Om aan de specifieke eisen voor het transport van temperatuurgevoelige goederen te voldoen, werd door Mercedes intensief gediscussieerd met meer dan 40 klanten wereldwijd op het gebied van voedsel- en medicijnvervoer. Mercedes-Benz Vans sloot zich aan bij tal van chauffeurs op hun routes om te zien waar de knelpunten in het dagelijkse leven van een bezorger zitten, maar ook om na te gaan waar processen kunnen worden geoptimaliseerd en hoe lokaal emissievrije voertuigen hun sterke punten op dit gebied het beste kunnen laten zien. Samen met food box provider HelloFresh uit België heeft het bedrijf een reeks workshops gehouden, procesanalyses gemaakt en op basis van de begeleiding van de chauffeurs op hun routes de behoeften en eisen van de klanten bepaald. Het resultaat was een voertuig dat gebaseerd is op de Mercedes-Benz eVito en dat samen met de koelspecialisten van Kerstner verder werd ontwikkeld. De elektrisch aangedreven middelgrote bestelwagen gebruikt zijn accu’s ook voor het actief koelen van verse producten in de laadruimte en is daarmee gepositioneerd als oplossing voor duurzame en lokale emissievrije voedselleveringen in stedelijke gebieden.

In september 2019 werd de speciale gekoelde eVito door HelloFresh gebruikt als onderdeel van een vier weken durend proefproject om de geschiktheid voor dagelijks gebruik te controleren. Het hield de temperatuur van de laadruimte betrouwbaar op peil (leveringen van verse producten) en was in staat om de chauffeur te helpen met maximaal 50 leveringen per route. “De gekoelde eVito was een technische co-creatie tussen Mercedes-Benz Vans en HelloFresh en resulteerde in voertuigen die voldoen aan de specifieke en complexe operationele behoeften van HelloFresh”, legt Thomas Stroo, COO van HelloFresh Benelux, uit. Het resultaat was een elektrisch transportvoertuig op maat. Stroo “Een voertuig dat speciaal is ontworpen voor de operationele behoeften van HelloFresh. De manier waarop de motor samenwerkt met de koelunit is op maat gemaakt met het aantal stops en de lengte van onze routes, en stelt ons in staat om onze routes ongestoord te rijden.” Mercedes-Benz Nederland liet het ‘Poolvos-concept’ van Kerstner al eens zien op de Horecava.

Voorheen betekende de actieve koeling van temperatuurgevoelige producten in de laadruimte ofwel onafhankelijke hulpaccu’s ofwel het gebruik van passieve koelmethoden met behulp van bijvoorbeeld koelkussens of droogijs. Hoewel extra accu’s groot, zwaar en duur zijn en nadelig voor de laadcapaciteit, zijn de alternatieven noch duurzaam noch milieuvriendelijk. Bovendien staat deze groeiende sector ook voor de uitdaging om steeds meer beperkingen op te leggen aan het betreden van steden en daarmee de mogelijkheid om niet te kunnen leveren aan locaties in de binnenstad. Een lokaal emissievrij voertuigconcept is in dergelijke gevallen dan ook onvermijdelijk en gezien de typische ritten die worden gereden en het planbare dagelijkse karakter ervan met een gemiddelde actieradius tussen 80 en 120 kilometer, is de Mercedes-Benz eVito een goede keuze.

Het technische concept van de gekoelde eVito is gebaseerd op het idee dat de elektrische energie die beschikbaar is in de Mercedes-Benz eVito ook wordt gebruikt voor de actieve koeling. Daartoe wordt de bijzonder energiezuinige Kerstner C106EA-koelunit aangesloten op het stroomnet van het voertuig, zodat de extra accu die nodig is voor de energievoorziening zo klein mogelijk kan worden gehouden. Dit koelvoertuig beschikt dus over drie bedrijfsmodi die een constante koeling tijdens het hele leveringsproces garanderen: stationaire koeling via het elektriciteitsnet voor de werking van het systeem terwijl het voertuig op de naaf wordt geladen; koeling via de hoogspanningsvoertuigaccu tijdens het rijden; en gebruik van de bufferbatterij voor de koeling tijdens de leveringen of de pauzes.

Om het energieverbruik van het koelsysteem te verminderen, heeft de Kerstner-isolatie van de laadruimte een bijzonder lage warmtedoorgangswaarde van 0,30 W/m²K. “De eVito is ideaal om om te bouwen tot een koelwagen, omdat het voertuig een goed bereik heeft en daardoor zware en dure extra energiebronnen overbodig zijn. Met het concept hebben we samen met Mercedes-Benz Vans al een absoluut toekomstgericht voertuig op de weg gezet”, zegt Philipp Klause, vertegenwoordiger bij Kerstner.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.