Nieuws

‘Maxus is wakker in grillige markt’

De Van Mossel Groep is sinds deze zomer de nieuwe distributeur van Maxus, het bestelautomerk van het Chinese SAIC. Maxus was al beschikbaar op de Nederlandse markt, maar onder de vleugels van de Van Mossel Groep moet Maxus sterker dan ooit staan, vertelt Ralf van Meer, de nieuwe algemeen directeur van Maxus Motors Nederland.

Ralf van Meer is geen onbekende in automotive-land. Hij waste als kleine jongen al auto’s en had een recreatieve autosportcarrière. Daarom treft het dat we Van Meer spreken tijdens de EV Experience op het Circuit Zandvoort. Daar stonden met Toyota, Lexus en BYD nog meer Aziatische merken waar Van Meer werkte. Nu is hij de man die Maxus Motors Nederland mag leiden.

Maxus heeft onderdak gevonden bij Van Mossel Groep. Waarom juist daar?

“Ik ben niet bij die onderhandelingen geweest. Maar Maxus is een merk van SAIC. Van Mossel heeft met MG, ook een merk van SAIC, laten zien met een nieuw merk succesvol te kunnen zijn. Voor Maxus is er een nieuwe constructie opgezet, met Van Mossel als distributeur met contractpartners. Sommige daarvan zijn Van Mossel-dealers, andere niet. Maar Van Mossel is verantwoordelijk voor het succes van alle partners. Daar is dedication voor nodig, iemand met één Maxus-pet. Ik probeer alles in goede banen te leiden. Maar er zijn meer redenen. SAIC is, ook met Maxus, superambitieus. Ze willen goede producten snel op de markt krijgen. Dan heb je een partij nodig die dat DNA ook heeft. Dat heeft Van Mossel zeker.  En Van Mossel heeft power en volume. Plus een goed dealerkanaal.”

Daar wil ik het straks even over hebben. Maxus lag eind 2021 goed in de markt. Wat is van dat marktaandeel nu nog over?

“Procenten marktaandeel zijn vertekend. Er werden in 2021 270 nieuwe Maxus bestelauto’s geregistreerd, maar de markt was toen ongeveer 3.000 nieuwe EV-bestelauto’s. Voor 2023 is de markt tegen het einde van de zomer al ongeveer 6.500 nieuwe EV-bestelauto’s, en er zijn   in dezelfde periode zo’n 120 nieuwe Maxussen geregistreerd. Dat lijkt op een kleiner marktaandeel, maar de markt is veel groter geworden, met meer spelers. En de markt is ook veranderd. In 2021 kozen bedrijven uit overtuiging voor EV’s, nu gaat het meer om regelgeving, fiscaliteit, de vraag van opdrachtgevers. De hele scope van ondernemers is veranderd. Dus je moet je met Maxus grotendeels weer opnieuw bewijzen. Dat neemt overigens niet weg dat we tot eind dit jaar nog wel een eindsprintje in registraties kunnen maken.”

Ralf van Meer: “Het sterke punt van Maxus is dat de WLTP-range echt wordt gehaald.”

Maar de concurrentie heeft ondertussen niet stil gezeten. Waar onderscheiden de voertuigen van Maxus zich in?

“Het portfolio bestaat nu uit de eDeliver 3 en de eDeliver 9. Prima auto’s nog steeds. Kwalitatief goed, ook vanwege het accupakket. SAIC heeft een eigen accu-assemblage en gebruikt lithium-ijzer-fosfaat batterijen, dus zonder kobalt. Het sterke punt van Maxus is dat de WLTP-range wordt gehaald. Keer op keer is dat bewezen in testen. Er zit slimme techniek in de Maxus-auto’s. Rijd je plankgas op de snelweg, dan regelt de auto het vermogen wat terug om kWh’s te besparen. Dus dan kun je nog zo lomp rijden, die WLTP-range blijft haalbaar. Trekgewicht is ook belangrijk. Ligt bij de eDeliver 9 op 1.500 kg. Dus of het nu om functionaliteit of trekgewicht gaat, je kunt er hetzelfde mee als met je dieselbus.”

En de prijzen van de eDeliver 3 en de eDeliver 9 zijn verlaagd. Waarom?

“We hebben de prijzen niet verlaagd, want als je op onze webpage kijkt zie je dat de vanafprijzen en de catalogusprijzen gelijk zijn gebleven. De prijzen zijn al goed, we compenseren alleen de weggevallen Seba-subsidie. Dat is maximaal 3.500 euro voor de eDeliver 3 en 5.000 euro voor de eDeliver 9. Een commerciële ondersteuning, dat geef ik toe. Je weet dat als de Seba-pot leeg is, de markt stagneert. Dat willen we absoluut niet, dus bieden wij deze ondersteuning. Is ook best makkelijk voor de ondernemer, je hoeft het niet aan te vragen. Het is alleen wel de bedoeling dat de ondernemer nog dit jaar zijn handtekening zet.”

De range van Maxus, nu met de eDeliver 3 en eDeliver 9, wordt nog dit jaar uitgebreid.

Blijft het bij die twee auto’s, de eDeliver 3 en eDeliver 9? Of wordt het gamma uitgebreid? Met de eDeliver 7 of de pick-up T90?

“Dat zou kunnen. De eDeliver 7 komt nog dit jaar naar ons land. Super geschikte bus, mooi tussen de eDeliver 3 en eDeliver 9. Hij komt er in twee lengte- en twee hoogtevarianten. Nee, alleen als gesloten bestelauto, niet als chassis-cabine. Voor het einde van het jaar is de eDeliver 7 in Nederland. We zullen tijdig specificaties en prijzen bekend maken.”

Hoe ziet het dealernetwerk van Maxus er nu uit?

“Als je relatief onbekend bent, is een landelijk dekkend service- en salesnetwerk noodzakelijk. Dat heeft Maxus Motors Nederland, met 15 retail- en 19 servicepunten. We hebben vijf contractpartners. Dat zijn Van Mossel, dus eigen dealers, maar ook Nijwa, Truckland, Bluekens en De Poort. En op De Poort na zijn dat allemaal multibrand-dealers. Het zijn veelal doorgewinterde bedrijfswagendealers.”

Dat klinkt goed. Op naar een succesvol 2024 dus?

“Ik vind het moeilijk in te schatten wat volgend jaar brengt. De Seba-pot gaat weer open, maar het is ook het laatste jaar waarin ondernemers nog fatsoenlijk een nieuwe dieselbus kunnen kopen. Ik denk dat de markt volgend jaar weleens heel grillig kan zijn. Maar wij zijn wakker in die grillige markt. Met goede producten, een nieuw aanbod als de eDeliver 7, die we prijstechnisch scherp in de markt zullen zetten. Gewoon echte value-for-money. En met echte leveringszekerheid. We hebben een eigen Maxus-warehouse voor onderdelen, inclusief batterijcellen, en voldoende Maxus bestelauto’s op voorraad. Wij kunnen altijd alles leveren.”

Tekst: Arjan Velthoven | Foto’s: Bestelauto, Maxus Nederland


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.