Nieuws

Minister: vaart achter elektrische auto

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) roept bedrijven op de krachten te bundelen om vaart te zetten achter de ontwikkeling van elektrische auto’s.

De CDA-bewindsvrouw zei donderdag in Den Haag te verwachten dat er al in 2020 enkele honderdduizenden elektrische voertuigen rondrijden in ons land. “Kennis over de elektrische auto is nog verspreid voorhanden en ik wil me er sterk voor maken om die te bundelen in een consortium. Dat geeft een goede kruisbestuiving en we kunnen zo meer haast maken met de ontwikkeling van elektrische auto’s.”
Het gaat Van der Hoeven niet alleen om betere batterijen waardoor langer achtereen met de auto kan worden gereden, maar ook om zogenoemde laadpalen en batterijwisselstations. “Volop kansen voor business, maar ook werk aan de winkel voor gemeenten”, aldus de CDA-bewindsvrouw. Wat zij waarschijnlijk niet weet is dat de auto-industrie al hard werkt aan laadpalen en laadstations.
Zij sprak tijdens een bijeenkomst over vernieuwend ondernemen, waar een elektrische bestelauto van Nederlandse makelij werd getoond en een laadpaal werd gedemonstreerd.
“We moeten vooral goed kijken naar het bouwen van de elektrische infrastructuur voor de auto en naar de koppeling met het elektriciteitsnet”, zei Van der Hoeven. Dat net moet geschikt zijn voor tweerichtingsverkeer van stroom.
Van der Hoeven ziet een toekomst voor zich waar burgers zelf energie opwekken met zonnepanelen of de nieuwste generatie cv-ketels. Met de stroom kan de auto worden opgeladen, maar die kan ook naar het net gaan. De slimme energiemeter, die elke Nederlander binnen enkele jaren in huis moet hebben, speelt daarbij een belangrijke rol.
De bundeling van kennis en kunde die Van der Hoeven wil, kan zelfs een internationale uitstraling krijgen. “Ik ga er niet over, maar zou het niet mooi zijn als dit ertoe gaat leiden dat Mitsubishi bij Nedcar in Born elektrische auto’s zou gaan produceren voor de Europese markt.”
 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.