Nieuws

Het Chinese SAIC, de huidige eigenaar van de Maxus, gebruikt de IAA voor de Europese lancering van zijn elektrisch aangedreven EV80 bedrijfswagen. Bijzonder is dat de voertuigen exclusief te leasen zullen zijn via LeasePlan.

De Maxus is een oude bekende. Alleen stond het voertuig tot nu toe vooral bekend als de bestelwagen waarmee het onder het Britse LDV maar niet wilde lukken. Als bedoelde opvolger van de LDV Convoy die weer als verre voorouder de bekende Leyland Sherpa annex DAF 400 had, kwam de Maxus niet van de grond totdat het Chinese SAIC er in 2011 groot instapte. Inmiddels is die auto als V 80 met een dieselmotor in Zuidoost Azië en China een veel gereden voertuig. De daarvan afgeleide nu gepresenteerde EV 80 rijdt in China ook al weer enige jaren rond. Hij kan gezien worden als een typisch Chinees, robuust no nonsens voertuig. De gebruikte techniek is 100 procent van Chinese bodem en verrassend actueel.

De grote kracht van de EV 80 moet zijn, dat hij met een basisprijs van 47.500 euro ex BTW  zeker een 25 mille goedkoper is dan bijvoorbeeld een VW Crafter en in ieder geval op papier, hetzelfde kan.  De Maxus is een bestelauto met een laadvolume van 10m3 en 11,5m3 voor de versie met een hoog dak. Het laadvermogen is 950 kilo en de auto mag 1.200kg trekken. Daarvoor heeft hij een krachtige 100 KW motor met een koppel van 320 Nm. Het 56 kW accupakket met LifePo4 Lithium Iron Phosphate cellen zou een bereik van maximaal 200 km mogelijk maken. Net als de Europese modellen kan ook de EV 80 DC laden waarmee de auto weer in 2 uur helemaal vol is. Gewoon laden duurt tot zeven uur wat ongeveer de standaard is met AC. De garantie is drie jaar of 100.000 km op de auto en vijf jaar op de accu’s.

De vier modellen hebben standaard airconditioning, elektrisch bediende zijruiten, parkeersensoren (op de bestelwagens) en elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels. Maar de auto heeft af fabriek ook naast ABS, ook BAS (remassistent), EBD (automatische remkrachtverdeling), hill hold assist, een elektronische handrem, LED-dagrijverlichting en airbags voor bestuurder én passagier. Optioneel is een 10 inch infotainmentscherm leverbaar, voorzien van de nieuwste AppleCarPlay- en Android Auto-toepassingen.

Pieter Gabriëls, managing director van SAIC Mobility Europe, ziet de Maxus EV 80 als voorbode van wat SAIC nog allemaal verder gaat introduceren in Europa. Hij is ook bijzonder trots op de samenwerking met Leaseplan. “SAIC kan de Maxus vanaf begin volgend jaar snel en in elk gewenst aantal leveren. Met de overeenkomst met LeasePlan en het businessplan dat we klaar hebben liggen voor de Europese markt, kunnen we een elektrische bedrijfsauto aanbieden die qua TCO over zijn hele looptijd niet duurder is dan een vergelijkbare diesel.”

LeasePlan biedt EV80-klanten financiering, verzekering, wagenparkbeheer, remarketing en hulp bij het configureren en personaliseren van de auto. LeasePlan geeft ook ondersteuning bij de aanleg van een eigen laadinfrastructuur. De Leaseplan EV 80 rijder kan verder gebruikmaken van het Allegro laadnetwerk met 75.000 laadpunten in Europa.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.