Nieuws

Toch Eurovergunning nodig bij 2,5 ton

De ondergrens voor de vergunningplicht is in het Mobility Package verlaagd van 3500 kg naar 2500 kg toelaatbare maximum massa. Dat heeft in enkele gevallen ook gevolgen voor de Nederlandse vergunningplicht, met een ondergrens van 500 kg laadvermogen. Dat meldt de NIWO op haar website. De verlaging is een gevolg van de verwerking van de nieuwe wetgeving in de Nederlandse Wet Wegvervoer Goederen (WWG).

“Een wijziging die het mobiliteitspakket met zich meebrengt, is de verlaging van de ondergrens van de vergunningplicht voor de communautaire vergunning ( of Eurovergunning) van 3500 kg toelaatbare maximum massa naar 2500 kg toelaatbare maximum massa. De toelaatbare maximum massa is het maximum gewicht (ledig gewicht plus het maximale laadvermogen) dat door de fabrikant is bepaald. Deze wijziging heeft voor de Nederlandse vergunninghouders nauwelijks tot geen gevolgen, omdat Nederland al sinds jaar en dag een strengere vergunningsgrens hanteert, namelijk een ondergrens van 500 kg laadvermogen. Er is echter een kleine categorie van voertuigen die een laadvermogen heeft van 500 kg of minder én een toelaatbare maximum massa heeft van meer dan 2500 kg. Het gaat dan voor het goederenvervoer met name om voertuigen met ‘gesloten opbouw’. Artikel 2.1, derde lid, van de Wet wegvervoer goederen wordt zodanig aangepast dat gevestigde vervoerders die gebruikmaken van vrachtauto’s met een toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kg, los van de vraag of er in die gevallen sprake is van een laadvermogen dat minder is dan 500 kg, vergunningplichtig worden”, zo schrijft NIWO op haar website.

TLN meldt dat uit Kamerstukken blijkt dat het naar inschatting van de ILT gaat om circa 1400 voertuigen met een ‘gesloten opbouw’.  TLN merkt op dat dit veelal grote bestelauto’s zullen zijn waarvan het laadvermogen is teruggekeurd tot minder dan 500 kg maar waarvan de toegestane maximum massa meer is  dan 2500 kg (na terugkeuring). Deze voertuigen vallen straks dus ook onder de vergunningplicht, ook als zij alleen binnen Nederland rijden. Een Eurovergunning aanvragen kan hier.

De Wet Wegvervoer Goederen wordt zodanig aangepast dat gevestigde vervoerders die gebruikmaken van vrachtauto’s met een toelaatbare maximum massa van meer dan 2500 kg, los van de vraag of er in die gevallen sprake is van een laadvermogen dat minder is dan 500 kg, vergunningplichtig worden.

De aanpassing in het Mobility Package is vooral gedaan om de invloed van Polensprinters, bestelauto’s die worden ingezet voor internationaal transport, aan banden te leggen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.