Nieuws

Toyota brengt GR Sport II versie van Hilux

Bestelauto is op dit moment in Griekenland voor de proefritten voor de International Pick Up Award en werd daar verrast met een primeur: Toyota brengt een nieuwe sportieve versie van de Hilux op de markt, de GR Sport II. In de tweede helft van volgend jaar moet hij bij de dealer staan.

De Hilux GR Sport II met dubbele cabine levert volgens Toyota een krachtige combinatie van verbeterde rijeigenschappen en stabiliteit, met de beste trekkracht (3500 kg) en laadvermogen (1000 kg) in zijn klasse in combinatie met een evolutie van het design. Hij is de opvolger van de Hilux GR Sport.

De tweede editie van het GR Sport model heeft een groter profiel, de zijdelingse afstand tussen de wielen, dat 140 mm breder is vooraan en 155 mm achteraan in vergelijking met de standaard Toyota Hilux. Dit zorgt voor beter rijgedrag, zelfs bij slechte weers- of wegomstandigheden. Ook heeft deze Hilux een grotere stabiliteit van het voertuig door een kleinere rolhoek en een nauwkeurige stuurrespons. Het geoptimaliseerde weggedrag zorgt voor een betrouwbare rit met minder trillingsgeluiden, terwijl de ophanging en de remmen specifiek zijn verbeterd. Rijplezier en sportieve sensaties worden opgewekt zonder afbreuk te doen aan het rijcomfort. Een krachtige en beproefde 2.8-liter motor, die in 2020 in het Hilux-gamma wordt geïntroduceerd, biedt respons en kracht, ongeacht de vereisten. Hij levert 204 DIN-pk / 150 kW en 500 Nm koppel en is gekoppeld aan een automatische zesversnellingsbak.

Toyota heeft de GR Sport II een nieuwe, veel dynamischer uitstraling gegeven. Dat wordt geaccentueerd door de rode schroefveren en gekleurde monobuisophanging, die opvallen in zwart aan de voorkant en rood aan de achterkant, naast opvallende zwarte spatborden. Die opvallende look wordt benadrukt door nieuwe 17-inch zwarte lichtmetalen velgen, die voor een indrukwekkende esthetiek zorgen in combinatie met opvallende rode remklauwen. Ze dragen ook bij aan de prestaties; een groot velgoppervlak vermindert de luchtweerstand terwijl een ultra-efficiënte centrale spaak het wielgewicht beperkt.

De Hilux GR Sport II onderscheidt zich door een verscheidenheid aan premium exterieurdesigndetails, zoals de zwarte G mesh grille met klassiek Toyota-logo, zwarte zijbeugels, spiegels en deurgrepen. De zilverkleurige beschermende voorbumper, de zwarte achterbumper en de kenmerkende GR Sport-logo’s completeren het suggestieve uiterlijk.

Interieur

De nieuwe looks zien we ook in het interieur. Een zwart, monochroom thema zorgt voor een stijlvolle uitstraling en wordt vergezeld door opvallende rode accenten, zoals de contrasterende rode veiligheidsgordels, om de passie voor motorsport achter de GR Sport identiteit te benadrukken. De peddels bieden de mogelijkheid om handmatig te schakelen en de aluminium sportpedalen maken het plaatje compleet. Zwart suède en lederen sportstoelen, met zilverkleurige stiksels en perforaties, geven het interieur een extra dimensie en zorgen voor uitzonderlijk comfort en een betere grip, zodat de inzittenden minder snel wegglijden wanneer ze hogere zijwaartse krachten ondervinden. De hoogwaardige uitstraling van het interieur van de Hilux GR Sport II wordt gecompleteerd door een nieuw hydrografisch ornament op de portierbekleding en het dashboard, met GR-details op het informatiedisplay en het instrumentenpaneel.

De Hilux GR Sport is uitgerust met het nieuwste Toyota Smart Connect multimediasysteem dat wordt bediend via een 8-inch touchscreen display. Aan de bestuurderszijde van het display wordt een permanent, op pictogrammen gebaseerd menu gepresenteerd. Gebruikers kunnen ook hun smartphone of tablet aansluiten op het systeem – zowel bedraad als draadloos bij gebruik van Apple CarPlay of met een bedrade verbinding voor Android Auto. Het multimediapakket omvat toegang tot cloud-gebaseerde routenavigatie, die voortdurend bijgewerkte realtime verkeersinformatie gebruikt voor een nauwkeurige en efficiënte routeplanning. Er is ook een ingebouwd navigatiesysteem dat kan worden gebruikt als er geen dataverbinding met de cloud beschikbaar is.

Nog meer gemak: alle toekomstige softwaretweaks of -upgrades worden naadloos draadloos geleverd via de datacommunicatiemodule (DCM) van de auto. Dit betekent dat de auto niet naar een werkplaats hoeft te worden gebracht voor een systeemupdate. Het systeem kan ook worden gebruikt om software in de Toyota T-Mate/Toyota Safety Sense te updaten.

Technische wijzigingen

De Hilux is wereldwijd bekend om zijn offroad-capaciteiten en betrouwbaarheid, en het nieuwste model versterkt die reputatie.

Een vergroting van de oploophoek van 29 graden naar 30 graden en een verbeterde bodemvrijheid breiden zijn formidabele offroad-capaciteiten uit. Dit wordt bereikt door een rijhoogteverhoging van 20 mm in combinatie met een profielverhoging van 140 mm aan de voorkant en 155 mm aan de achterkant.

Op aerodynamisch vlak sluit de Hilux GR Sport II geen compromissen dankzij de nieuwe luchtgordijnstructuur, inclusief een gloednieuwe bumper met een functionele mistlampbehuizing die de luchtweerstand optimaliseert en turbulentie in de wielkasten vermindert. Het luchtgordijn is verder geoptimaliseerd door de toepassing van een aerosportstang en een dekzeil.

Een soepeler, stabieler rijgedrag op elk terrein wordt verzekerd door speciale updates die zijn ontworpen om de stuurprecisie verder te verbeteren, de stabiliteit in een rechte lijn te vergroten en nieuwe comfortniveaus te bereiken. Een monobuiszuiger vervangt de huidige oplossing met twee buizen en zorgt dankzij het grotere zuigeroppervlak voor betere dempingsprestaties en een snellere respons in zware omstandigheden. Dat helpt de Hilux GR Sport II om met vertrouwen en veiligheid over golvende of oneffen oppervlakken te navigeren.

De nieuwe lichtere 17-inch wielen zijn uitgerust met all-terrain banden om de grip en algehele stabiliteit te verbeteren. Nauwkeurig en krachtig remmen zorgt voor gemoedsrust dankzij de van 16 naar 17 inch verlengde remschijven voor en de nieuwe 15-inch remschijven achter die de vorige trommelrem vervangen.

De verkoop van deze nieuwe versie van de Hilux GR Sport start in de eerste helft van 2024. In de tweede helft van 2024 worden de eerste exemplaren van de Hilux GR Sport II In Nederland verwacht. Prijzen worden dichter bij de marktintroductie bekendgemaakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.