
Steden kunnen vanaf 1 januari 2025 een zero emissie zone invoeren. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deze week bekend gemaakt. Maar moet ik als (kleine) ondernemer dan ook vanaf 2025 al aan de emissievrije / elektrische bestelauto?
Eerst even het kader schetsen rond de emissievrije zones. In het klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2025 30 tot 40 grotere steden zero emissie zones invoeren voor stadslogistiek. Veel gemeenten willen zo’n emissievrije zone vanaf 2025 invoeren. Dat mag nu, maar ze moeten dat dan wel vier jaar van te voren aankondigen. Kortom: uiterlijk 2021. Wie in 2025 een nieuwe bestelauto koopt, moet kiezen voor een emissievrij exemplaar als men toegang wil tot een emissievrij gebied in een stad.

Gelukkig is er een overgangsregeling, waardoor niet iedereen vanaf 2025 meteen een nieuwe auto hoeft te kopen en emissievrij hoeft te gaan rijden. Zo kunnen ondernemers zich voorbereiden op de investering op zero-emissie materieel en die mogelijk laten samenvallen met de normale vervanging van het wagenpark. Dat geldt niet voor bestelauto’s van euroklasse 4. Die zijn niet uitgevoerd met een roetfilter en hebben geen toegang tot de zero-emissiezone na 1 januari 2025.
Uitzonderingen zijn er wel voor:
- Bestelauto’s met minimaal Euroklasse 5 hebben tot en met 31 december 2026 onbeperkt toegang tot de zero-emissiezones voor stadslogistiek.
- Bestelauto’s met minimaal Euroklasse 6 hebben tot en met 31 december 2027 onbeperkt toegang tot de zero-emissiezones voor stadslogistiek.
Met deze overgangsregeling hebben ondernemers die nu nog een nieuwe bestelauto met verbrandingsmotor kopen nog ruim 7 jaar toegang tot de zero-emissiezone.

Ondernemers kunnen tussen 2021 en 2025 in aanmerking komen voor een subsidie. De eerste geluiden rond de hoogte daarvan zijn bemoedigend. De subsidieregelingen worden waarschijnlijk tegen het einde van het jaar bekend gemaakt. Daarnaast zijn er diverse fiscale regelingen (MIA/Vamil), die investeren in een schone bedrijfswagen voordeliger maken.