Nieuws

Steeds meer mensen maken gebruik van een bestelauto. Vaak omdat ze over een eigen zaak beschikken en daardoor grotere spullen moeten vervoeren, maar ook omdat de laadcapaciteit in het dagelijks leven gewoon heel prettig kan zijn. Ook een bestelauto moet natuurlijk goed verzekerd zijn, alvorens deze de weg op mag. Maar is het afsluiten van een autoverzekering voor een bestelauto anders dan voor ‘gewone’ auto’s? Mag je deze altijd particulier verzekeren? En welke mogelijkheden zijn er dan? Kies je voor wa verzekering auto of toch allrisk?

Bestelauto’s worden natuurlijk niet alleen voor zakelijk gebruik ingezet, maar dat kan wel! Het is dus afhankelijk van hoe je de auto gebruikt, hoe deze verzekerd moet worden. Heb je geen eigen zaak op je naam staan? Dan mag je hem dus particulier verzekeren. Als dit wel het geval is en je zakelijke ritten maakt, moet je ook voor een zakelijke verzekering kiezen. Privé ritten zijn dan natuurlijk ook gedekt. Neem als ZZP’er ook geen risico’s. Als je de bestelauto voornamelijk voor privé ritten gebruikt, moet je de auto ook particulier verzekeren. Bedenk daarom goed wat voor jouw situatie van toepassing is.

Voor welke dekking kies je?

Voor het afsluiten van een autoverzekering voor jouw bestelauto gelden in principe dezelfde regels als voor ieder ander motorvoertuig. Zo moet je de auto minimaal WA laten verzekeren. Hierbij geldt dat je enkel verzekerd bent voor de schade die je bij anderen toebrengt. De schade aan de eigen auto is nooit gedekt. Natuurlijk hoef je niet bij deze dekkingsgraad te blijven. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar WA+, ook wel beperkt casco genoemd, of een allrisk verzekering.

 Bij een WA+ of WA beperkt casco verzekering is tevens alle schade gedekt die jij bij anderen toebrengt. Hierbij wordt echter ook de schade aan jouw bestelauto gedekt als deze is ontstaan door brand, diefstal, vandalisme of aanrijding met dieren.

 Een allrisk verzekering dekt in principe iedere schade, zowel aan jouw auto als die van anderen. Hierdoor ben je voor elke situatie verzekerd. Ook als je auto total loss wordt verklaard, ontvang jij gewoon de dagwaarde van je auto weer terug om een nieuwe auto te kopen.

Welke dekking je nodig hebt is voornamelijk afhankelijk van de leeftijd van je bestelauto. Bij zeer oude bestelauto’s ligt de dagwaarde extreem laag. In dat geval is een hoge premie vaak niet meer rendabel en kan je beter voor de minimale WA verzekering kiezen. Bij een auto jonger dan 5 jaar is een allrisk verzekering echter beter geschikt, omdat de auto nog relatief veel geld waard is. Natuurlijk speelt ook je persoonlijke situatie een belangrijke rol. Als jij extreem afhankelijk bent van de bestelauto of nog een lening hebt lopen, kan het verstandig zijn om de verzekering uit te breiden. Zeker in het geval van een lening is het belangrijk om gedurende de looptijd allrisk te verzekeren. Zo kom je niet voor een vervelende situatie te staan als je na een ongeval met lege handen komt te staan en je bovendien nog een torenhoge schuld af moet lossen.


1 reactie op “Bestelauto particulier verzekeren: welke mogelijkheden zijn er?

  1. Marlien W schreef:

    Bedankt voor dit artikel! Dus dit soort van verzekering hangt gewoon van de situatie af. Dan ben ik ervan op de hoogte wanneer wij een nieuwe bestelauto aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.