Nieuws

e-Transporter en e-Caddy niet naar Nederland

In een tijd waarin er veel nieuwe elektrische bestelauto’s op de markt komen is het best vreemd dat er nog altijd geen elektrische varianten zijn van de Volkswagens Caddy en Transporter. Althans, die zijn er wel, maar ze komen niet naar Nederland.

Het is al weer een paar jaar geleden dat Volkswagen ons in het diepste geheim de Transporter ‘van de toekomst’ liet zien. Toen hoorden we voor het eerst over een elektrisch aangedreven Transporter. Nu is die auto er dan. Uiterlijk lijkt hij als twee druppels water op de Transporter met verbrandingsmotor. Het onderscheid is subtiel: in de grille staat ‘ABT-e’.

ABT e-Line elektrificeert de Transporter door een Bosch elektromotor van 83 kW te koppelen aan een accupakket van de e-Golf. Die is aangepast voor de T6.1 en bestaat uit CATL-cellen en 16 modules. Het accupakket heeft 37,3 bruto kWh vermogen, waarvan 32,5 kWh bruikbaar. Dat is niet veel voor een auto uit dit segment, vergelijk het maar eens met de Opel Vivaro-e of de Maxus eDeliver uit deze editie. Het accupakket weegt 333 kg.

Het interieur van de e-Transporter is hetzelfde als bij de normale ‘Bulli’. De aandrijflijn wordt ingeschakeld door het omdraaien van een sleutel, net als bij de e-Crafter. In het display achter het stuur komt dan de auto tot leven. Vreemd is dat de actieradius bij het inschakelen eerst op nul staat, en vervolgens pas het echte bereik laat zien. Da’s even schrikken. Standaard, als de e-Transporter volgeladen is, moeten er 138 emissievrije kilometers mogelijk zijn, zien we. De e-Transporter heeft standaard een lange wielbasis en een plat dak. Andere smaken wat betreft carrosserie zijn er niet. In de laadruimte mag ongeveer 1.000 kg mee. Dat is mede vanwege het beperkte en dus lichte accupakket.

Al rijdend blijkt dat Volkswagen erg voorzichtig is geweest met de inschatting van de actieradius. Onze testroute, met wat snelweg maar vooral veel stad en provinciale weg, houden we na 103 kilometer voor gezien, maar dan kan de e-Transporter nog 73 km. Dat geeft hoop. Later geven de VW-ingenieurs toe dat met goed recupereren in de stad tot wel 200 km actieradius te halen is. Regeneratie van energie is mogelijk als het stroompedaal wordt losgelaten, maar ook als je het rempedaal gebruikt vloeit er energie terug naar de accu’s. Een meerstaps regeneratie zit echter niet op de e-Transporter. Als transmissie is de vertrouwde DSG gebruikt, en die heeft drie standen. Hij is niet altijd even vlot met reageren, zeker niet zo snel als de eentraps transmissie in de e-Crafter.

De eerste elektrische ‘Bulli’ rijdt net zo soepel als een fossiel aangedreven exemplaar. We zijn blij verrast door de actieradius. Als je oplaadt met wisselstroom (AC), duurt het met een 7,2 kW wallbox circa 5,5 uur voordat de accu’s weer vol zitten. Een 50 kW snellader (CCS) kan in drie kwartier tachtig procent van de accu’s weer vol krijgen. Dan kun je in theorie dus weer 138 km rijden, maar in de praktijk is het meer. Volkswagen en ABT weten dat er ook behoefte is aan nog meer reikwijdte, en dus wordt er ook getest met 55 en 82 kWh accupakketten, afkomstig uit de nieuwe ID.3 personenauto.

In Duitsland worden de e-Transporter en ook de kleinere e-Caddy al goed verkocht. De gesloten versie van de e-Transporter is daar verkrijgbaar vanaf 44.990 euro. En de prijs voor Nederland? Dat is een goeie vraag. Tot op heden hulde Volkswagen-importeur Pon zich in stilzwijgen over de elektrische Transporter en Caddy. We vragen het na en dan komt het hoge woord eruit: de e-Transporter en de e-Caddy komen niet naar Nederland. Voor de e-Caddy is dat logisch: Pon wil geen elektrische versie van het oude model verkopen. En de e-Transporter is volgens Pon te duur om in Nederland op de markt te brengen. Ook niet onlogisch, want een conversiepartner als ABT moet ook betaald worden. Een andere reden is dat Volkswagen in Nederland liever haar kaarten zet op de volledig nieuwe ID.Buzz Cargo, die in 2022 in productie gaat. Echt een heel nieuwe auto dus, maar wel een waar Nederland dus nog meer dan een jaar op moet wachten.

Dit verhaal verscheen eerder in Bestelauto nr.1 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.