Nieuws

Ford maakt bekend dat het 300 miljoen US dollar investeert in de fabriek in Craiova, Roemenië voor de productie van nieuwe, lichte bedrijfswagens. Daartoe hoort ook een volledig elektrische versie die in 2024 op de markt komt – het eerste volledig elektrische volumemodel van Ford dat in Roemenië gebouwd wordt. Het is nog niet bekend wat voor model de nieuwe bestelauto wordt, of in welk segment hij valt.

“Het toevoegen van een volledig elektrische versie in 2024 betekent dat Craiova onze derde fabriek in Europa is waar we volledig elektrische modellen produceren. Het is een vervolg op recente investeringen van dit jaar in het Ford Cologne Electrified Vehicle Center in Duitsland en de Ford Otosan Kocaeli-fabriek in Turkije. Het is een duidelijk signaal dat we versneld inzetten op het aanbieden van emissievrije bedrijfswagens in Europa”, zegt Stuart Rowley, President Ford of Europe.

In februari maakte Ford bekend dat het gehele bedrijfswagenaanbod in 2024 emissievrije mobiliteit mogelijk maakt dankzij volledig elektrische of plug-in hybride-aandrijving. Deze volledig elektrische en plug-in hybride varianten nemen in 2030 naar verwachting tweederde van de bedrijfswagenverkoop voor hun rekening.

De nieuwe, lichte bedrijfswagen zal ook worden geleverd met enkele van de meest geavanceerde benzine- en dieselmotoren van Ford. Dit zijn bijvoorbeeld geavanceerde dieselmotoren uit de Ford Dagenham Engine Plant en transmissies van Ford Halewood Transmissions Limited, beide gevestigd in het VK.

De investering van Ford in de Roemeense productie – waaronder de vandaag aangekondigde investering – bedraagt bijna 2 miljard US dollar sinds de aanschaf van de Craiova-fabriek in 2008.

De afgelopen jaren zijn hier grote verbeteringen doorgevoerd aan de activiteiten. Daarbij zijn meer dan 600 robots geïnstalleerd om de efficiëntie en kwaliteit van de carrosseriebouw, het staalpersen, het spuitwerk, het aanbrengen van de uitrustingen en de technische werkzaamheden te verbeteren. Aan de assemblagelijn voor auto’s en motoren werken zo’n 6.000 mensen.

De inzet van Craiova voor elektrificatie gaat terug tot oktober 2019, toen de productie van de mild hybride Ford Puma van start ging. De aangekondigde investering van vandaag markeert een volgende mijlpaal. Ford is de eerste fabrikant die aankondigt een volledig elektrisch voertuig te produceren in Roemenië. Behalve de Puma bouwt Ford Craiova momenteel ook de Ford EcoSport SUV en de 1,0-liter EcoBoost motor die al vele onderscheidingen heeft mogen ontvangen.

De exacte datum waarop de productie van de nieuwe Ford bestelauto van start gaat, wordt op een later moment bekend gemaakt, samen met verdere productdetails. Het is nog niet bekend om welk model het zou kunnen gaan. In Roemenië bouwde Ford de Transit Connect, maar die productie is na de overeenkomst met VW verhuist naar Polen. De productie van de (elektrische) Transit Custom en Transit vindt plaats in het Turkse Kocaeli.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.