Nieuws

Foto’s: Iveco vernieuwt elektrische Daily

Een elektrische versie van de Iveco Daily, die is al lang op de markt maar nooit was de tijd zo rijp als nu. Op de IAA in Hannover presenteerde Iveco zijn nieuwe eDaily en zette er meteen een waterstofvariant naast.

Iveco vindt de introductie van de eDaily zo belangrijk dat het zelfs het naamlogo op de motorkap heeft veranderd. De eDaily wordt aangeboden als bestelwagen, cabine, crew cab, chassis cowl en minibus carrosserievarianten van 3,5 tot 7,2 GVW, in een- en tweewielige versies, met een breed scala aan hoogte- en wielbasisopties. Alle technologische en comfortfuncties van de standaard Daily zijn beschikbaar op het elektrische model, inclusief de AIR=PRO intelligente pneumatische vering. eDaily is de enige elektrische bedrijfswagen die alternatieve achterasverhoudingen biedt op de 50C (3.6 of 4.44) en 72C versies (4.3 of 5.13) om de nadruk te leggen op prestaties of efficiëntie.

De prestaties komen overeen met die van de ICE-versie: 140 kW (190CV) maximumvermogen, 400 Nm maximumkoppel en een maximumsnelheid van 120 km/u. De rijeigenschappen worden verbeterd door de directe koppelafgifte van de eMotor. Wanneer extra vermogen nodig is, kunnen bestuurders gebruik maken van een extra boost door de kenmerkende Hi-Power-functie van eDaily te activeren. Het energiegebruik kan worden geoptimaliseerd dankzij de Driving Mode Selector – die het mogelijk maakt om maximaal vermogen te gebruiken of om het opgenomen vermogen te minimaliseren. eDaily’s One-Pedal Drive-modus maakt het rijden gemakkelijker en zet de kinetische energie van de remmen om in elektriciteit, waardoor het energieverbruik en de slijtage van de remblokken wordt verminderd.

De eDaily biedt volgens Iveco zoveel actieradius als nodig is: dankzij de modulaire batterijinstallatie kunnen ondernemers het actieradiusniveau kiezen dat het best bij hun missie past. De configuratie kan tijdens de levensduur van het voertuig worden uitgebreid. In de stad is het mogelijk een actieradius van 400 km te bereiken.

eDaily is volledig ‘connected’ en maakt het mogelijk om de actieradius, het rijgedrag en de uptime te optimaliseren – en het opladen en het interne klimaat op afstand te regelen. Pre-conditioning brengt het voertuig op de ideale cabinetemperatuur terwijl het nog aangesloten is op het laadpunt. Iveco zorgt uiterst concurrerende operationele kosten, met een aanzienlijke verlaging van de onderhouds- en reparatiekosten in vergelijking met diesel.

De productiviteit en het gebruiksgemak van de eDaily worden verbeterd door een compleet ecosysteem van digitale en elektrische diensten: van het opzetten van de juiste laadinfrastructuur tot het dagelijkse energiebeheer, van diagnose op afstand en proactief onderhoud tot het nieuwe, GATE “pay-per-use” business model.

Luca Sra, President, Truck Business Unit, Iveco Group, zei: “Elektrisch betekent toekomst en moet voor iedereen beschikbaar zijn. De eDaily is ontworpen met het doel het hele gamma elektrisch te maken met behoud van de kenmerken waar ons voertuig om bekend staat: robuustheid, betrouwbaarheid, veelzijdigheid, laadvermogen en prestaties. Wie een Daily wil, neemt met minder geen genoegen. Met zijn brede gamma, de beste productiviteit in zijn klasse en zijn “gemoedsrust”-garantie brengt de nieuwe eDaily elektriciteit naar nieuwe opdrachten en gebruikers. Dit maakt hem tot een essentieel onderdeel van zowel IVECO’s productontwikkelingsstrategie als de transitie roadmap.”.

De eDaily heeft hetzelfde sterke ladderchassis als gewoonlijk, geen onderdelen die uit het bovenframe steken en digitale en analoge interfaces (zoals de CAN BUS 2.0B). Die maken van de eDaily een goede EV-basis voor opbouwen. Een reeks ePTO’s tot 15kW is beschikbaar om koelinstallaties, kranen en andere opbouwen aan te drijven, zelfs de meest veeleisende zoals afvalinzameling en hoogwerker, zoals getoond op de stand. Netstroom kan worden gebruikt om de apparatuur aan te drijven wanneer het voertuig is aangesloten op een lader of stopcontact. Stroomvoorziening vanuit de hoofdaccu’s maakt het mogelijk om de ePTO’s ook te gebruiken wanneer de eMotor is uitgeschakeld.

De eDaily kan dus  worden uitgerust met 1, 2 of 3 batterijen. De FPT Industrial / Microvast 37kWh modulaire batterijpakketten hebben een energiedichtheid van topniveau (265Wh/kg op celniveau) en de beste bruikbare energie in hun klasse van 95%. Ze worden beschermd door een batterijgarantie van 8 jaar en tot 250.000 km, inclusief vervanging wanneer de capaciteit onder de 80% zakt.

De Iveco eDaily laadt op via openbare laders, industriële en huiselijke stopcontacten. Oplaadmogelijkheden zijn onder andere snel laden met 80 kW, waarmee in slechts 30 minuten 100 km bereik kan worden gerealiseerd. Het opladen kan volledig worden beheerd via de speciale app. De eDaily oplaadpoort aan de voorkant is gemakkelijk toegankelijk, ongeacht uit welke richting de kabel komt. Achter de schuifklep die de stekker beschermt tegen water en stof, toont een LED-indicator in één oogopslag de status en het oplaadniveau.

Op de stand van Iveco op IAA Transportation stonden eDaily’s van de volgende signatuur:

• De eDaily 50C12E, uitgerust met de eMotor ePTO, is door Palfinger aangepast met een hoogwerker die tot 24,7 m reikt.

• Een mooi voorbeeld van Iveco eDaily op een missie waarvoor koeling nodig is, is de gepresenteerde 42S14E met zijn innovatieve “Urban” Lecapitaine carrosserie in combinatie met de Thermo King E500 koelunit, rechtstreeks gevoed vanuit de High Voltage ePTO.

• De derde Iveco  eDaily op de show richtte zich op degenen die een mobiele werkplaats willen beheren,  zoals de 42S14EV van Internal Equipment Bott laat zien

De eDaily kan nu al in heel Europa worden besteld, met leveringen vanaf begin volgend jaar.

Iveco en Hyundai onthulden een werkend prototype van een eDaily FCEV, uitgerust met Hyundai’s 90 kW waterstof brandstofcelsysteem en 140 kW e-motor, en een batterijpakket van FPT Industrial. Het GVW (Gross Vehicle Weight) 7,2 ton prototype is getest in Europa en heeft een bereik van 350 km, een maximaal laadvermogen van 3 ton en een tanktijd binnen 15 minuten. Hoewel de eDaily BEV het meest geschikt is voor korte ritten, is de eDaily FCEV beter voor leveringen die een groot bereik met een hoog laadvermogen vereisen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.