Nieuws

Ford is momenteel hard bezig om haar bestelautogamma te updaten. We zagen eerder al de Ford Transit Custom met zowel verbrandingsmotoren als een elektrische aandrijving en onlangs konden we exclusief kennismaken met de nieuwe Ford Transit Courier. En dat is echt een heel ander model dan zijn voorganger!

We hebben al eerder geschreven over de Ford Transit Courier. Dat hij flink is gegroeid ten opzichte van het uitgaande model Courier is een understatement. Nog niet eerder hadden we de beschikking over de afmetingen van de Transit Courier, maar nu wel. Hij is 4337 mm lang, 180 mm langer dan het vorige model. De breedte bedraagt 1791 mm, 27 mm meer dan voorheen. De hoogte is 1827 mm, 80 mm meer dan de vorige Transit Courier. De wielbasis is met 203 mm gegroeid naar 2692 mm. Optisch valt vooral de hogere neus op, die de auto samen met de wat hoekige carrosserie wel een beetje een SUV uiterlijk geeft. Op het model dat wij kunnen bekijken zit een zwarte grille met het nieuwe Ford-logo en fraaie LED-verlichting. De E-Transit Courier ziet er met zijn diamanten grille nog wat mooier uit, maar die kunnen we helaas nog niet zien. De Transit Courier heeft een hoge voorruit en strakke lijnen in de carrosserie. Toch ziet hij er vriendelijk uit met zijn hoge body. Ford vertelt ons dat er een gewone gesloten versie komt en ook een dubbele cabine. Die zien we nu nog niet maar we zien al wel een versie van de Transit Courier met twee zijdeuren.

Laadruimte

De groei van de Transit Courier komt veelal ten goede aan de laadruimte. Er is een laadvolume van 2,9 m3, een groei van 25 procent ten opzichte van het vorige model. We pakken even het meetlint erbij en meten een laadlengte van 180 cm, een laadbreedte van 133 cm en de hoogte van de laadruimte is 121 cm. De wielkasten zijn veel minder zichtbaar in de laadruimte dan voorheen en ertussen zit nu 122 cm ruimte. Dat betekent dat er nu twee europallets achterin de Transit Courier passen. Die extra breedte is te danken aan de nieuwe achterwielophanging die Ford monteert. Die neemt gewoon minder ruimte in.
We meten ook even de toegankelijkheid van de laadruimte op. Die is bij de achterdeuren 124 cm breed bij 108 cm hoog en bij de zijschuifdeuren (bruikbaar) 57 cm breed en 107 cm hoog. Optioneel kan er extra laadlengte worden verkregen met een luik in het tussenschot. Het laadvermogen is standaard 680 kg en optioneel kan het worden verhoogd naar 845 kg. Aan de trekhaak mag maximaal 1100 kg mee bij de dieselmotor en 1000 kg bij een benzinemotor.

FWD

De Transit Courier is behalve met een elektrische aandrijflijn ook verkrijgbaar met verbrandingsmotoren. Er is keus uit een 1.0 liter benzinemotor en een 1.5 liter EcoBlue diesel. De diesel is er met 100 pk en een zesgangs handgeschakelde versnellingsbak. De 1.0 EcoBoost is er in 100 pk en 125 pk. Beide verkrijgbaar met de zesbak, de 125 pk is er ook met een nieuwe 7-traps DCT-automaat. Alle modellen van de Transit Courier zijn voorwielaangedreven.

Fles

Het interieur is zoals de hele auto volledig nieuw. We zijn zoals vaker bij Ford veel opbergruimte in het dashboard. Fijn om te zien is dat er ook weer hele flessen in de deuren kunnen worden geplaatst. Tussen de voorstoelen zijn onder meer twee bekerhouders te zien, maar ook een vak waar een tablet of iPad in past. Achter het bekende Ford-stuur zien we een groot digitaal instrumenten display. Midden in het dashboard staat een 8 inch display (bij de E-Transit Courier is dit 12 inch) met het SYNC4 multimediasysteem, met tal van functies. Met Apple Carplay of Android Auto kun je ook de smartphone gebruiken. Rechts naast het stuur zien we overigens nog een vakje voor de smartphone, waar we de functionaliteit nog eens beter van moeten ontdekken. De Transit Courier zit vol met slimme standaard ADAS-systemen. Pre-Collision Assist, Intelligent Speed Assist, Lane Keeping Systeem, Verkeersbordenherkenning, Driver Alert, Parkeersensoren achter, Cruise Control en Hill launch assist zijn standaard. Via een optioneel pakket is de nieuwe Courier verkrijgbaar met Adaptive Cruise Control met Lane Centring en Stop & Go, Blind Spot Information System met Cross Traffic Alert, Intersection Assist en Reverse Brake Assist voor gemoedsrust in het stadsverkeer.

Uitmuntend

Op het Ford testcircuit in Lommel kunnen we kort rijden met de Transit Courier. We krijgen een Brits model mee met het stuur rechts. Onder de motorkap ligt de 1.0 EcoBoost benzinemotor van 125 pk, die is verbonden aan de 7 speed automaat. Tijdens de meters die we maken werkt die automaat prima samen met de benzinemotor. Het is heerlijk stil aan boord, maar we zijn vooral onder de indruk van het weggedrag van de Transit Courier. Net als bij de Transit Custom is dat uitmuntend, en wat hogere koets laat zich amper voelen in bochten.

De nieuwe Ford Transit Courier is nu verkrijgbaar. Het aanbod begint bij de Ford Transit Courier Trend met een 100 pk sterke 1.0 EcoBoost- benzinemotor en de handgeschakelde zesversnellingsbak. Deze uitvoering is leverbaar vanaf 17.850 euro en heeft een standaarduitrusting die onder meer bestaat uit elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, een schuifdeur aan de rechterkant, parkeersensoren achter en een 8-inch infotainmentscherm met Apple Carplay, Android Auto en DAB+ radio. Ondernemers die meer koppel en trekkracht wensen, kunnen kiezen voor de Ford Transit Courier Trend met een 100 pk sterke 1.5 EcoBlue-dieselmotor en handgeschakelde zesbak. Deze uitvoering heeft een vanafprijs van 18.850 euro.

Voor nog meer comfort en luxe is er de Transit Courier Limited. De meeruitrusting boven de Trend omvat onder andere 16-inch lichtmetalen velgen, climate control, het Parking Pack met achteruitrijcamera en een draadloze oplaadfunctie voor smartphones. De Transit Courier Limited is er vanaf 20.250 euro als 100 pk sterke 1.5 EcoBlue-diesel met handbak. Vanaf 22.125 euro biedt Ford Pro de Transit Courier Limited aan met een 125 pk sterke 1.0 Ecoboost-benzinemotor en de 7-traps DCT-automaat.

Connect?

Slotvraag aan Ford: de Transit Courier staat wel heel dicht bij de Transit Connect. Van dat nieuwe model hebben we, in tegenstelling tot Volkswagen met zustermodel Caddy, nog niets gehoord. Gaat dat model er nog wel komen? Volgens Ford is het nog steeds het plan om met een nieuwe Transit Connect op de markt te komen. Over een termijn wil Ford nog geen uitspraken doen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.