Nieuws

Bestelauto kon afgelopen week, toen het weer nog goed was, als eerste in Nederland rijden met de nieuwe Maxus eDeliver9, de grote besteller van het Chinese merk SAIC. Hoe bevalt de grote broer van de eDeliver 3 in de praktijk?

Voor wie regelmatig Bestelauto magazine leest of de website bezoekt, mag de naam Maxus niet meer onbekend in de oren klinken. We reden een paar jaar geleden als eerste met de EV80, vorig jaar met de eDeliver 3 en nu is dan de eDeliver 9 aan de beurt. We hebben daarin de primeur, want demomodellen werden pas na onze rit ingezet en in juni van dit jaar staat de eDeliver 9 bij de dealer.

We hebben al eerder geschreven over de specificaties en mogelijkheden van de eDeliver 9, dus dat gaan we hier niet allemaal nog een keer herhalen. Vandaag gaan we namelijk rijden met de eDeliver 9 en daar willen we zo veel mogelijk tijd aan besteden. Toch: voordat we gaan rijden lopen we eerst eens een rondje rond het demomodel dat wij van importeur Maxomotive Nederland hebben gekregen. Voor ons staat een robuust en modern ogende bestelauto, waarvan de verhoudingen wat beter in proportie lijken dan met de eDeliver 3. Sommige mensen vinden de eDeliver 9 lijken op de Ford Transit. We kunnen ze geen ongelijk geven, maar we wachten voor een finaal oordeel liever op de e-Transit, eind dit jaar of begin 2022. De L3H2-carrosserie van de auto die we gaan rijden ziet er goed gebouwd uit. Alle delen sluiten goed op elkaar aan en lijken solide. De accu’s zitten netjes weggewerkt onder de bodem, ter hoogte van de laadruimte. De stekkeraansluiting vinden we net als bij de eDeliver 3 achter het Maxus-logo aan de voorkant van de auto. Er kan zowel AC- als DC- worden geladen, 3 fase laden ook. Met AC is chargen mogelijk met 11 kW/h, bij DC van 52 kW/h tot wel 80 kW/h. Ook bij de eDeliver 9 is de laadtijd bij snelladen te beperken tot 45 minuten voor 80 procent van het accupakket.

De eDeliver 9 ziet er natuurlijk een stuk moderner uit dan voorganger EV80, maar hoe groot de overgang is merk je pas goed als je instapt in de nieuwe Maxus. Die heeft een prima zitpositie, met een goed ondersteunende stoel, en een goed verstelbaar stuur. Het dashboard is modern, met een 10 inch scherm midden op het dashboard. Er is standaard airco aanwezig, maar het multimediasysteem heeft ook Android Auto en Apple Carplay. In hetzelfde scherm zien we het beeld van de achteruitrijcamera, die we daarnet al tegenkwamen boven de achterdeuren van de eDeliver 9. Er is veel bergruimte: grote vakken in de deuren, vakjes in en op het dashboard en een rij vakken tegen het dak. De zittingen van de bijrijdersbank zijn opklapbaar, waaronder je ook veel spullen kwijt kan. Afgekeken van concurrenten: de deels neerklapbare rugleuning van de bank, waar op de achterkant een elastiek voor documenten en twee bekerhouders zitten. Wat we missen is een haakje voor de jas aan de tussenwand, maar die is dan ook onbekleed in ons demomodel.

We gaan rijden. Onze Maxus heeft een 150 kW sterke elektromotor, goed voor 310 Nm aan koppel. Het accupakket is het grootste van allemaal: 89 kWh, goed voor een actieradius van 296 km (WLTP). Dat is dan in gecombineerd verkeer, wie veel in de stad rijdt kan wel 353 km ver komen. Als we beginnen met onze rit staat de actieradius daadwerkelijk op 296 km. De vooraf ingestelde route voert ons door Amstelveen, richting de NDSM-werf en later het centrum van Amsterdam. De Maxus blijkt al snel onze vriend te willen zijn. Hij laat zich gemakkelijk besturen, het altijd aanwezige koppel wordt netjes overgebracht naar de wielen. Eenmaal laten we de voorwielen spinnen, als we uit een bocht iets te enthousiast op het gas gaan. Veel leuker is het economisch en dus ecologisch te rijden en zoveel mogelijk stroom in de accu te houden. Of er stroom aan terug te geven natuurlijk. Dat kan door een van de drie regeneratiestanden te selecteren met de versnellingspook. We hebben het uitgeprobeerd: er is zoveel te regenereren dat we zelfs zonder rempedaal te gebruiken kunnen rijden. De eDeliver 9 stuurt licht, maar toch is er voldoende gevoel met de weg. Met een Eco-modus kunnen we het vermogen wat dempen om de accu’s te ontlasten. Wat extra vermogen kan trouwens ook met de Power-knop. Op de snelweg is de Maxus begrenst op 100 km/h.

Op het NDSM-terrein zetten we de auto even stil en nemen een kijkje in de laadruimte. Als we de achterdeuren openen (dat kan tot zeker een hoek van 250 graden) zien we dat de laadvloer circa 10 cm hoger ligt dan gebruikelijk. Die ruimte was blijkbaar nodig voor ons (grote) accupakket. De laadlengte is 340 cm, we kunnen er met onze 185 cm heel netjes staan. Het laadvolume bedraagt volgens Maxus 11 kuub.

We rijden verder, door het Amsterdamse stadscentrum, waar je zoals bekend tot in lengte van dagen welkom bent met een elektrische bedrijfswagen. Regelmatig staan we te wachten voor een rood verkeerslicht en we bedenken ons hoe mooi het zou zijn als emissievrij verkeer wat privileges zou krijgen, bijvoorbeeld door toegang op tram- of busbanen toe te staan. Daarmee bevoordeel je vooruitstrevende ondernemers nog meer dan enkel met subsidie. Niet dat die subsidie mis is trouwens. Met de aanschafsubsidie kun je 10 procent van je aanschafbedrag terugkrijgen, wie kijkt naar de MIA-ondernemersregeling kan nog veel meer terugkrijgen. Let daar goed op als je een elektrische besteller wilt kopen. De prijslijst van de Maxus eDeliver 9 begint bij 49.990 euro. Wie een L3H2 met een 89 kWh accupakket wil rijden, zoals wij in dit artikel, moet 71.490 euro meenemen.

Voor dat geld krijg je wel veel moderne bestelauto. De actieradius van 296 km is niet overdreven, blijkt als we de eDeliver 9 parkeren. We hebben 81 km gereden over een gevarieerd traject, maar slechts 73 km aan actieradius gebruikt. Best slim gereden dus. Daarbij is het fijn om te weten dat Maxus standaard 5 jaar (of 100.000 km) garantie geeft op de auto (+ 24/7 assistentie) en zelfs 8 jaar op het accupakket (max. 160.000 km). Daarmee heeft Maxus een auto en de bijbehorende service gecreëerd waarmee het goed de strijd met de gevestigde OEM’s moet kunnen aangaan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.