Nieuws

VLOG: Eerste rit met Volkswagen ID.Buzz

4

Op 9 maart a.s. presenteert Volkswagen de langverwachte ID.Buzz, de eerste volelektrische bestelauto van Volkswagen in het eentonssegment. Bestelauto kreeg een eerste sneakpreview en kon ook al met de ID.Buzz rijden. Is dit de e-opvolger van de historische Bulli?

Volkswagen heeft ervoor gekozen om te wachten met een volelektrische eentonner. De T6.1 werd in Duitsland bijvoorbeeld omgebouwd naar een elektrische versie, maar in ons land hield de Transporter enkel een verbrandingsmotor. Ook de nieuwe Multivan kreeg hoogstens een plug-in hybride versie. Volelektrisch in het aanbod van VW was tot nu toe enkel de eCrafter.

Volkswagen liet een tour met een gecamoufleerde versie van de ID.Buzz, zowel in personenauto- als cargo-versie, langs diverse Europese hoofdsteden gaan en deed ook Amsterdam aan. Deze ‘covered drive’ gaat om een prototype, met felgekleurde camouflageprint. Ondanks de camouflage is de carrosserie goed zichtbaar. De ID.Buzz is gebouwd op het MEB-platform van VW en is in totaal 4,71 m lang. De breedte is 198 cm, de hoogte 194 cm. De wielbasis bedraagt net geen 3 meter en dat betekent dat de wielen van de ID.Buzz zowat op de hoeken staan. Het moet zorgen voor veel binnenruimte voor zowel passagiers als lading.

De ID.Buzz, wij hebben de Cargo meegekregen, is modern vormgegeven, met een vrij stompe neus die ergens wel doet denken aan de originele Bulli. Kenmerkend voor de voorzijde is de LED-verlichting, een enorm Volkswagen-logo en de honingraatstructuur onder aan  het front, wat we ook al zagen bij de ID.3 en Caddy. Ook aan de achterzijde zien we fraaie LED-verlichting. Dit prototype heeft een achterklep, maar achterdeuren zullen uiteindelijk ook wel mogelijk zijn. Onze ID.Buzz Cargo heeft 18 inch wielen, maar we horen van VW dat er zelfs wielen tot 21 inch mogelijk zijn.

We kruipen voor vertrek ook even op de grond om onder de auto te kijken. Daar zien we het 77 kWh accupakket zitten. Op de achteras, niet zichtbaar natuurlijk zit de elektromotor, goed voor 150 kW (205 pk) vermogen en een koppel van 310 Nm. Dat is dezelfde aandrijflijn als ook de ID.3 en ID.4 heeft, dus we verwachten dat die specificaties overeen komen. Volkswagen geeft nog geen gegevens vrij over de actieradius, maar als we een beetje rekenen rond de actieradius van de genoemde elektrische personen-VW’s, dan komen we uit op een nominale actieradius van 450 tot 500 km. Dat zou meer dan voldoende zijn voor een dag weken met de ID.Buzz Cargo. Hier in Amsterdam met temperaturen rond de 7 graden toonde het display bij volle accu’s overigens een range van 350 km.

Instappen dan maar, en daar krijgen we te maken met nog veel meer camouflage. Het hele dashboard is afgedekt en we mogen er echt niet onder kijken. Toch maken we twee displays vrij voor informatie tijdens het rijden. Achter het stuur zit hetzelfde display als in de ID.3 en ID.4, met alle info die we nodig hebben om veilig te kunnen rijden. In het midden van het dashboard een 12 inch groot scherm, voorzien van de bekende app menustructuur zoals we die ook kennen uit de Caddy en de ID.3 en ID.4. Op het stuur de bekende knoppen voor cruise control en audio. De stoelen zitten goed en hebben hetzelfde veiligheidssysteem als bij de ID.3 die we eerder reden: ga je als bestuurder van je stoel af of klik je de veiligheidsgordel niet vast, dan schakelt het voertuig zichzelf automatisch uit.

Met een druk op de startknop komt de ID.Buzz tot leven. We horen natuurlijk niets van de aandrijflijn en zetten de transmissie in D. In de straten van Amsterdam ervaren we al snel dat de ID.Buzz, met zijn lange wielbasis en relatief korte carrosserie lekker wendbaar is. Het vermogen is natuurlijk altijd beschikbaar, dus rijden we fluks door de stad. In de stad zetten we de transmissie trouwens op stand B, zodat we energie terugwinnen bij het loslaten van het stroompedaal en de voetrem helemaal niet hoeven te gebruiken. Door de voorruit en de kleine ruitjes bij de A-stijl hebben we goed zicht. De bovenste rand van de voorruit zit wat laag, want bij diverse verkeerslichten moeten we bukken om ze te kunnen zien. In de cabine van de ID.Buzz is het opvallend stil. We horen amper windgeruis, eigenlijk alleen bandenrolgeluid. Volkswagen heeft blijkbaar geïnvesteerd in isolatie. De auto ligt lekker stabiel op de weg en profiteert net als andere elektrische auto’s van een laag zwaartepunt dankzij zijn batterijpakket.

We hoeven tijdens  onze rit niet te stoppen om de accu’s op te laden, maar toch kijken we even bij het laadpunt van de ID.Buzz. Volkswagen heeft de ID.Buzz namelijk voorzien van ‘Plug & Charge’ – wat wil zeggen dat het laadpunt (ook een publieke laadpaal) de auto herkent en automatisch begint met laden. Daar is dus geen app of badge meer voor nodig. Slim bedacht.

Nu we toch stilstaan kijken we ook even in de laadruimte van de ID.Buzz Cargo. Zoals het een bedrijfsautojournalist betaamt hebben we het meetlint meegenomen en meten we 230 cm laadlengte, 137 cm breedte en tussen de wielkasten 123 cm. Er passen volgens VW twee europallets achter elkaar in de laadruimte. De hoogte van die laadruimte is trouwens 125 cm. Het laadvermogen is nog niet bekend gemaakt, net zoals het totaalgewicht van de ID.Buzz.

We trekken met onze bontgekleurde ID.Buzz flink wat aandacht in Amsterdam. Het is dan ook een leuke auto om te zien en ook om te rijden. We kunnen niet wachten tot op 9 maart a.s. de auto in het echt, dat wil zeggen zonder camouflage, wordt gepresenteerd. Dan kunnen we waarschijnlijk ook meer zeggen over prijzen. Wat we al wel weten is dat de productie van de ID.Buzz Cargo ergens in het eerste half jaar van 2022 start, en dat de officiële marktintroductie in de herfst plaats vindt.

Hou tot die tijd Bestelauto.nl in de gaten, want we gaan dus nog veel meer vertellen over de Volkswagen ID.Buzz Cargo.


4 reacties op “VLOG: Eerste rit met Volkswagen ID.Buzz

 1. Theo Arts schreef:

  Hoeveel is de Radius van ID.BUZZ Cargo met zijn 77kWh accu……???? 16 of 17 inch wielen verhogen de Radius behoorlijk…… Is Cruise-Controle aan boord ?

 2. Arjan Velthoven schreef:

  Alle antwoorden op je vragen staan in het artikel Theo!

 3. Bo ter Ham schreef:

  Je hebt de binnenmaten van de laadruinte gemeten, maar wat is dat vergeleken met de Transporter? Dan heb ik referentie en weet ik een beetje waar ik op moet rekenen.

 4. Arjan Velthoven schreef:

  253 x 166 x 124 cm zijn de metingen uit onze laatste multitest met de Transporter L1H1. We sluiten niet uit dat er van de ID.Buzz Cargo ook nog een versie met langere wielbasis komt… Wie weet wordt er meer bekend gemaakt op 9 maart a.s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.