Nieuws

Ford elektrificeert in rap tempo

Ford neemt de elektrificatie van bestelauto’s bijzonder serieus. De grote E-Transit verschijnt momenteel in groten getale op de weg en met Ford Pro heeft de autofabrikant een ecosysteem dat bedrijven helpt te elektrificeren en tegelijk productief te blijven. En dan moeten de E-Transit Courier en de E-Transit Custom nog op de markt verschijnen…

Het was tijdens de introductie van de E-Transit, vorig voorjaar in Barcelona, dat Bestelauto een eerste glimp kon zien van de E-Transit Custom. Een belangrijke auto in het felbevochten eentonnersegment, waar Ford met de Transit Custom met verbrandingsmotor altijd vooraan meestrijdt. “Ford Pro en de E-Transit Custom veranderen onze kijk op de rol van de bedrijfswagen: professionals en bedrijven naar een nieuw digitaal tijdperk leiden”, aldus Jim Farley, voorzitter en CEO van Ford Motor Company. “Dankzij onze klanten is de Transit Custom de populairste bedrijfswagen van Europa. De afgelopen vijftig jaar hebben we goed naar onze klanten geluisterd. De nieuwe E-Transit Custom is dan ook ontworpen en gebouwd om aan hun eisen te voldoen: een Transit die ook in dit nieuwe tijdperk graag de handen uit de mouwen steekt.”

Aan de trekhaak?
Inmiddels hebben we beter kunnen kennismaken met de E-Transit Custom. Nu weten we dat de E-Transit Custom net geen 2 meter hoog is en daarom prima geparkeerd kan worden in parkeergarages. De E-Transit Custom heeft een lagere vloer dan zijn dieselbroertje, waardoor het makkelijker is om in de cabine, maar ook in de laadruimte te komen. Die laadruimte heeft, afhankelijk van de lengte en de hoogte van de carrosserie, een volume van 5,8 tot 9,0 m3. Het laadvermogen bedraagt een prima 1.100 kg, de maximale laadlengte is 3,45 m. Versies met dubbele cabine en een personenbus komen ook beschikbaar. Klanten kunnen kiezen uit een korte of lange wielbasis, met een laag of verhoogd dak. Verder biedt de E-Transit Custom een trekgewicht tot 2.000 kg. Daarmee kan hij wedijveren met dieselbusjes en biedt hij echt dat waar bedrijven nu op zitten te wachten: een fatsoenlijk aanhangwagengewicht!

Kantoor
De E-Transit Custom biedt een ruimere cabine en een beter beveiligde laadruimte dan de uitgaande modelgeneratie. Andere opvallende kenmerken aan boord zijn de aan de stuurkolom bevestigde schakelhendel, de elektronische handrem en het nieuwe stuurwiel – met een ‘squircle’ design, ofwel een samenvoeging van een vierkant en een cirkel. Voor veel bedrijven dient de cabine van de bedrijfswagen ook als dagelijks kantoor en kantine. Het opklapbare stuurwiel is een van de opvallende innovaties van het Mobile Office optiepakket. Door dit stuurwiel eenvoudig op te klappen, ontstaat een ergonomisch plateau voor een laptop of tablet. Of je gebruikt dit oppervlak als bureau of tafel, dat schrijven makkelijk en lunchen comfortabeler maakt.

Elke Ford E-Transit Custom is uitgerust met een 13” in de breedte geplaatste touchscreen die tevens gekanteld is richting de bestuurder voor extra bedieningsgemak. Ford heeft ook het geavanceerde SYNC 4 communicatie- en infotainmentsysteem verder verbeterd met een nieuw 5G-modem voor supersnelle verbinding met alle Ford Pro-technologie.

Net als op de Ford E-Transit is ProPower Onboard beschikbaar op de nieuwe E-Transit Custom, waarmee tot 2,3 kW aan elektriciteit beschikbaar is via stroompunten. Deze handigheid maakt het makkelijk voor ondernemers in de bouw om krachtige apparatuur, lampen en ander gereedschap aan te sluiten op het batterijpakket.

Energiedichtheid
De E-Transit Custom maakt gebruik van een 400-volt batterijpakket met een bruikbare capaciteit van 74 kWh. Deze batterij bestaat uit geavanceerde 82 Ah pouch cellen die net als in de Ford F-150 Lightning profiteren van 12 procent meer energiedichtheid. Er is keuze uit een 100 kW (136 pk) en 160 kW (217 pk) sterke elektromotor, beide met een koppel van 415 Nm. Tevens is de motor rechtstreeks gemonteerd aan de vloer achterin, wat een speciaal subframe overbodig maakt. Deze motor is 90 graden gedraaid voor meer laadruimte en minder gewicht en complexiteit.

Charging
Elke Ford E-Transit Custom is uitgerust met een 11 kW AC 3-fasenlader waarmee de batterij in 7,8 uur volledig is op te laden. Daarmee is de batterij ’s nachts volledig op te laden. De Ford E-Transit Custom is ook geschikt voor DC-snelladen met een vermogen tot 125 kW. Daarmee is de batterij in slechts 41 minuten van 15 tot 80 procent op te laden. Een nieuw laadprofiel maakt deze supersnelle laadstops mogelijk. De Ford E-Transit Custom is tevens het eerste elektrische voertuig ter wereld dat gebruikmaakt van warmtepomptechnologie met dampinjectie voor het opwarmen en koelen van de cabine. Dit systeem, standaard op alle uitvoeringen, helpt in het streven naar optimale efficiëntie en een aanzienlijke actieradius.

Met de E-Transit Custom bouwt Ford verder aan een volledig elektrisch bedrijfautogamma. Hij is vanaf juli te bestellen en de levering start in voorjaar 2024. De grote E-Transit is natuurlijk al leverbaar. De splinternieuwe E-Transit Courier gaat vanaf Q3 2024 in productie. De Ford F-150 Lightning, de elektrische pick-up, komt volgend jaar naar Europa, maar voorlopig enkel naar Noorwegen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.