Nieuws

De ontwikkelingen in bestelautoland staan nooit stil. In Griekenland kon Bestelauto voor het eerst rijden met de Maxus T90 EV, een elektrische pick-up. En we zijn nog niet terug of de T90 EV is ook in Nederland te bestellen, voor een prijs van net geen 55.000 euro. Wat kunnen we verwachten van deze pick-up uit China?

We zagen de T90 EV de afgelopen jaren al diverse malen opduiken op evenementen, zoals op IAA Transportation in 2022. Maar telkens klonk dezelfde boodschap: Nederland is nog niet klaar voor een elektrische pick-up.

Maxus is momenteel een hot topic in Nederland. Er is onder dealergigant Van Mossel een nieuw hoofdstuk geopend voor het Chinese bedrijfswagenmerk, afkomstig van SAIC Motors. Dat zagen we onlangs al bij de introductie van de eDeliver 7 en ook Ralf van Meer van Maxus Motors Nederland vertelde aan Bestelauto al van de plannen voor Nederland.

In Griekenland reden we met kandidaten voor de International Pick-Up Award en daar maakte plotseling de Maxus T90 EV zijn opwachting. Niet als kandidaat, maar wel als side-interest om toch vooral kennis mee te maken. Dat doen we dan ook graag.

De Maxus T90 EV is dan wel niet zo groot als Amerikaanse pick-ups, hij wil wel graag die uitstraling hebben. Dat zie je al aan het front, met veel chrome in de grille en de merknaam met grote letters erin. De LED-verlichting ziet er fraai uit, net als de brede wielkasten. Tussen de voor- en achteras is een treeplank aangebracht. De motorkap ligt weliswaar hoog, maar als we ‘m openen blijkt er niets onder te liggen dan wat elektronische regelunits. De elektromotor, in dit geval 201 pk sterk, is verwerkt in de achteras. De Maxus T90 EV die in Nederland leverbaar wordt krijgt 177 pk, met een koppel van 310 Nm. Het accupakket is wel gelijk aan het model dat wij in Griekenland rijden: 89 kWh en goed voor een actieradius van 330 km (WLTP gecombineerd). In de heuvels en dalen langs de Griekse kust kunnen we regelmatig het stroompedaal loslaten en energie teruggeven aan de accu’s.

Een pick-up is vanouds een werkpaard, met veel laad- en trekvermogen. Bij de Maxus T90 EV kun je zien dat hij op dat punt niet kan concurreren met de andere pick-ups die we bij de IPUA-testen reden. Het laadvermogen bedraagt een krappe 1000 kg en ook aan de trekhaak mag 1.000 kg. Dat komt niet in de buurt van diesel-pick-ups, maar ja, die zijn dan weer niet zero-emissie. De T90 EV is voorzien van een dubbele cabine en dat beperkt de mogelijkheden van de laadbak enigszins. De laadlengte houdt met 1485 mm niet over. De breedte bedraagt 1510 mm. De chromen sportsbar oogt stoer. De dubbele cabine is redelijk ruim en zit ok. Het grote voordeel van een EV is dat de dubbele cabine geen BPM-bijtelling oplevert of dure ombouw vereist. De belastingdienst houdt (vooralsnog) van elektrische bedrijfsauto’s. En dat is mooi meegenomen!

Af-fabriek is de Maxus T90 EV Pick-up zeer compleet uitgerust. Standaard krijg hij bijvoorbeeld 17 inch lichtmetalen velgen, een 10,25 inch multimediasysteem met Apple CarPlay, DAB en Bluetooth, een parkeerhulpcamera, lederen bekleding, elektrisch verstelbare stoelen, Smart key (voor Keyless entry & start), een licht- en regensensor en automatische climate control. Metallic lak is tegen meerprijs leverbaar voor € 650 excl. BTW.

Tijdens onze rit valt op hoe stil het is in de Maxus. Hij rijdt ook lekker soepel en reageert goed op het stroompedaal. Het sturen gaat ook prima en daarmee schaart de T90 EV zich makkelijk bij de andere pick-ups die we rijden. Het multimediasysteem biedt geen navigatie maar wel informatie over het accupakket en het verbruik.

De eerste indruk van deze Maxus T90 EV is goed. Hij is wat betreft beleving iets minder ruig dan andere pick-ups en hij kan met zijn 2WD aandrijving misschien een bospad aan, maar daar houdt het dan wel op. Daar staat tegenover dat je met de Maxus voor het eerst in een echt duurzame, groene pick-up kan rijden. De prijs bedraag 54.990 euro. De T90 EV Pick-up is per direct te bestellen bij de Nederlandse Maxus-dealers.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.