Nieuws

Foto’s: Pick-ups testen in echt ruig terrein

De tweejaarlijkse verkiezing van de International Pick-Up Award is altijd weer een goede aanleiding om de nieuwste pick-ups naast elkaar te zetten en te vergelijken. En dan een winnaar te kiezen natuurlijk, maar die wordt pas op vakbeurs Solutrans bekend gemaakt.

Nederland is met ons landschap niet echt een topmarkt voor pick-ups, maar toch kun je ook hier goed gebruik maken van zo’n offroader met een laadbak erachter. Als je een boerderij hebt, bijvoorbeeld, of aannemer bent die weleens van de gebaande paden afrijdt. Boswachters en Rijkswaterstaat houden in ons land ook van pick-ups. Al die liefde resulteerde in 2022 in 1553 nieuw geregistreerde pick-ups. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de helft daarvan bestaat uit grijs geïmporteerde Amerikaanse mastodonten als de RAM 1500. Goed nieuws is dat de afzet van pick-ups in Nederland al een paar jaar voorzichtig stijgt.

Bestelauto is als onderdeel van de International Van of the Year jury ook betrokken bij de International Pick-Up Award, de tweejaarlijkse accolade voor de beste nieuwe pick-up. Voor 2022/2023 won de Toyota HiLux de award. Traditioneel worden de kandidaten getest in een van de landen die in de jury zijn vertegenwoordig. Dit jaar reisden we af naar Zuid-Griekenland om de kandidaten aan de tand te voelen. Voor de International Pick-Up Award zijn er drie kandidaten: de Ford Ranger Raptor, de Toyota Hilux GR Sport en de Ford Ranger/Volkswagen Amarok. Die laatste kandidaat bestaat uit twee auto’s: de Ranger en de Amarok. Die zijn, zoals bekend, ontwikkeld door Ford en Volkswagen samen. Het zijn twee best verschillend ogende auto’s, maar toch zijn ze in de basis hetzelfde. Dus: twee auto’s, één kandidaat.

Ford Ranger

We kunnen op het schiereiland ten zuiden van Athene uitgebreid rijden. Als eerste gaan we de asfaltwegen langs de kust verkennen met de Ford Ranger. Ford Europa heeft die in heel veel varianten meegenomen. We zien op de parkeerplaats de Ford Ranger Wildtrak, de Ranger Wildtrak X en de Ranger Tremor. De eerste rit maken we met de Wildtrak X, een in Cyber Orange gespoten dubbele cabine versie. De Wildtrak X is voorzien van een 2.0 liter bi-turbo dieselmotor van 205 pk en een 10-gangs automaat. Opvallend is de over de laadbak verschuifbare Sportsbar, die samen met de dakdragers zorgen voor extra laadmogelijkheden op het dak. Het interieur van de Ranger Wildtrak X ademt comfort. En informatie, want met de grote schermen voor zowel instrumentendisplay als multimediascherm is dat wel in orde. Op het asfalt geeft de Ranger blijk van dat comfort, want zijn weggedrag is uitstekend. Hij stuurt lekker strak in de langgerekte bochten langs de kust. Ook later in het offroad terrein staat de Ranger Wildtrak X zijn mannetje. Hier kan elke boswachter of gele rijksambtenaar op vertrouwen. Later rijden we ook nog met de Ranger Tremor. Een model dat, net als de Wildtrak X, helaas niet in Nederland leverbaar is. De Ranger Tremor is iets minder luxueus ingericht en dat merk je tijdens het rijden. Hij staat wat dichter bij de oer-pickup, de 4×4-tool voor op het platteland. De gewone Ranger en de Ranger Wildtrak zijn wel gewoon in Nederland verkrijgbaar.

Volkswagen Amarok

We stappen over op het broertje van de Ford Ranger, de Volkswagen Amarok. Daar reden we vorig jaar in Zuid-Afrika, het land waar Ranger en Amarok worden gemaakt, al uitgebreid mee. De ervaring is wederom goed, maar het verschil met de Ranger is evident. Waar Ford van de Ranger een echte rijdersauto heeft gemaakt, richt de Amarok zich nog meer op comfort. Dat voel je bij rijden op normale wegen. De Amarok is wat zweverig in zijn weggedrag. Het sturen is ook minder direct. In het terrein vallen deze verschillen grotendeels weg. Met de 3.0 V6 turbodiesel van 241 pk in het Aventura-model zit je om vermogen nooit verlegen. Tijdens de IPUA-test kwamen we er achter dat dit nieuwe model van de Volkswagen Amarok niet in Nederland leverbaar is. De praktijk leert namelijk dat in verband met de ombouw in Nederland (niet af-fabriek dus) het vrijwel onmogelijk is om een prijslijst aan te leggen. Volgens de WLTP regels moet de uitstoot na de ombouw worden berekend en dat schijnt bijzonder moeilijk te zijn. Jammer dat we deze nieuwe Amarok dus voorlopig niet in Nederland op de wegen gaan zien.

Ford Ranger Raptor

Met de Amarok weer geparkeerd kijken we even kort naar de Ford Ranger Raptor. Die hoeft echt geen introductie meer bij ons. We hebben er in Nederland al mee gereden. De Ranger Raptor is de overtreffende trap van pick-up en komt het dichtst in de buurt van die grote Amerikaanse brulbeesten. Of je zoveel brutaliteit echt nodig hebt is de vraag, maar heel erg leuk is de Ranger Raptor wel. Hij heeft alles wat de gewone Ranger ook heeft, maar met een speciaal onderstel en een 3.0 liter twinturbo EcoBoost benzinemotor van 292 pk. Hij vormt een heerlijk koppel met de 10 traps automaat die we ook al in de Wildtrak X aantroffen. De Ranger Raptor is echt superruig en in heel veel een andere auto dan de gewone Ranger. Dat rechtvaardigt om hem voor de IPUA-verkiezing een aparte kandidaat te laten zijn.

Toyota Hilux GR Sport II

De Toyota Hilux GR Sport II liet tijdens deze test lang op zich wachten en arriveerde pas op dag 2. Dat was een primeur voor iedereen, want deze GR Sport II editie van de Hilux is echt nieuw. Het lijkt er een beetje op dat Toyota hier Ford wil nadoen met zijn Ranger Raptor, al is de GR Sport II veel minder extreem. Hij is wel lekker aangedikt, met  rode schroefveren en gekleurde monobuisophanging, die opvallen in zwart aan de voorkant en rood aan de achterkant, naast opvallende zwarte spatborden die de auto veel breder laten ogen. Die opvallende look wordt benadrukt door nieuwe 17-inch zwarte lichtmetalen velgen. Rode en zwarte accenten zien we ook in het interieur. Het is mooi allemaal, maar ook deze dikke auto is een Hilux en een Toyota, dus een praktische pick-up. Hij heeft dan ook de 2,8 liter diesel die we al kennen van de Hilux die in 2022 de International Pick-Up Award won. Al rijdend met de Hilux GR Sport merken dat hij heel dicht bij de oer-pick-up staat. Hij is minder op comfort ingericht als de andere pick-ups in deze test. Let wel: hij is wel comfortabel, maar hij voelt met rijden meer ‘mechanisch’. Je hebt meer feeling met de aandrijflijn, het onderstel, en ook de ondergrond, of dat nou asfalt of onverhard terrein is. De Toyota voelt aan zoals een pick-up bedoeld is en zoals heel veel mensen wereldwijd met een Toyota pick-up rijden: basic, praktisch, no-nonsense, betrouwbaar. Zelfs als het een GR Sport II is.

Met de pick-ups weer geparkeerd kan de jury zich gaan opmaken voor het stemproces. De uitslag daarvan wordt bekend op dezelfde dag als de Nederlandse verkiezingen voor de Tweede Kamer, 22 november a.s. En dan niet in Den Haag, maar op een speciale awards-avond op de vakbeurs Solutrans in Lyon. Op diezelfde avond wordt ook de International Van of the Year 2024 bekend gemaakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.